PROGRAMOK

Mark A. Finley és Christopher Blake: "Győzelem a stressz felett" - Oktatói kézikönyv és munkafüzet magyar változata

A "Győzelem a stressz felett" szeminárium célja segítséget nyújtani a résztvevőknek a mindennapi stresszhelyzetek hatékonyabb kezelésében. A szemináriumi anyag, színes történetek, példák mellett, számos gyakorlati útmutatással, tanáccsal szolgál. Általa valóban könnyebben fogjuk uralni a stresszt az életünkben. A tanfolyam segít megérteni, hogy az életben milyen magatartásformák és események idéznek elő stresszt. Ha már megismerjük a szorongást előidéző okokat, sikeresebben fogunk küzdeni ellene. Olyan gyakorlati stratégiákról szól a program , amelyek a stressz kezelésében igazi megoldást nyújtanak. A szeminárium a stressz témakörét fizikai, értelmi, szociális és lelki szinten vizsgálja meg.

Az előadást vetített képek teszik igazán szemléletessé. A Hetednapi Adventista Egyház Egészségügyi Szolgálatok Osztálya a kiadványt kettős céllal bocsátja útjára: egyrészt azt kívánjuk, legyen az egészségmegőrzés, az egészségnevelés hasznos eszköze; ugyanakkor szeretnénk, hogy segítse az evangélium terjedését, mint kapcsolatépítő szeminárium.

Az Oktatói kézkönyv és munkafüzet öt részből tevődik össze. A fejezetek címei:

           1. A stressz csak az élőket sújtja
           2. Lesz még valaha is normális az életem?
           3. Azt meghallani, amit az emberek valójában mondanak
           4. Az Ön munkája lélekölő, vagy beteljesedést nyújtó?
           5. Azzá válsz, amit hiszel!

Az Oktatói kézikönyv és munkafüzet megvásárolható az ESZO-nál.

Letölthető EXPÓ anyagok

DOLESZ - Lélegezz szabadon! Dohányzás leszoktató program - Oktatói Kézikönyv és Munkafüzet

Letölthető anyagok kurzusvezetőknek:

  1. Megéri leszokni
  2. Végtelenül értékes

A "Lélegezz szabadon!" program története

A "Lélegezz szabadon!" program az úgynevezett "Ötnapos dohányzásleszoktató" program átdolgozott, javított változata. A sorozat keretében előadások és filmvetítések által segíti a dohányosokat a lemondás lélektani és fiziológiai kérdéseinek megoldásában. Miután az orvostudomány kellően bebizonyította, hogy a dohányzásnak fontos szerepe van a szív és érrendszeri betegségek kialakulásában, egyre többen tesznek kísérletet arra, hogy felhagyjanak ezzel a káros szokással. A "Lélegezz szabadon!" program az egyik legelterjedtebb és legjobban ismert módszer a leszokni szándékozó dohányosok segítésében.

A módszer alapötlete E.J. Folkenbergtől származik, aki miután bemutatott egy dohányzásellenes filmet a londoni New Gallery Centerben tartott előadásán, azt tapasztalta, hogy sokan tudatában vannak a dohányzás ártalmainak, de megfelelő segítség hiányában nem képesek szakítani vele. Visszatérve az Egyesült Államokba, E.J. Folkenberg J. Wayne McFarland orvossal együttműködve 1959-ben kidolgozott egy programot, amit először New England területén próbáltak ki. Hivatalosan 1962-ben mutatták be a programot a hetednapi adventisták San Francisco-i generál konferenciai ülésén. Ezt számos aktivistaképző sorozat követte, melyek keretében három év alatt húszezer dohányosnál tettek kísérletet a dohányzás megkötöttségeinek széttörésére.

A programot az Adventista Egyház munkatársai lassan az egész világon elterjesztették olyannyira, hogy az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint mintegy húszmillió ember szokott le a dohányzásról e program segítségével.

A "Lélegezz szabadon!" sorozat csoportterápiás megközelítést követ.

Az egymást követő foglalkozások bemutatják a dohányzás testre, lélekre gyakorolt hatását és fizikai, mentális, morális és szociális segítséget nyújtanak a dohányosoknak. A lemondani akaró dohányos a következményektől való félelemnél erősebb ösztönzőkkel ismerkedhet meg, és megismerheti a csoportos segítség erejét, ami nagyobb a saját belső erejénél.

A hangsúly az akaraterőre kerül, és minden dohányost arra késztetnek, hogy szabadon határozza el, hogy többé nem dohányzik. Ezt a döntést megerősítik különböző fizikai mechanizmusok elsajátításával, így megfelelő légzéstechnikával, relaxációval és ösztönző fürdőkkel. A táplálkozás szintén fontos szerepet játszik a programban: a leszokás idejére növelik a folyadékfelvételt, és teljesen kizárják a stimuláló szerek, így a kávé, a tea és az alkohol fogyasztását.

A foglalkozás első estéjén a dohányosok társakat választanak, akikkel közösen segítik egymást a lemondásban. Gyógyszereket nem alkalmaznak, mivel ez a program nem a gyógyítás, hanem az egészséges életmódra nevelés keretei közé tartozik. A "Lélegezz szabadon!" program a Hetednapi Adventista Egyház közszolgálata, amit helyi egészségügyi szervezetekkel együtt gyakorolnak az egyház munkatársai.

Az USA-ban kidolgozott program magyarországi adoptálásában a budapesti SZÍVESHÁZ - Szívbetegség Megelőzési Programjának - munkatársai működtek közre.

főoldal