Az Egészségügyi Szolgálatok bemutatása

Egyház és egészség

A Hetednapi Adventista Egyház megalakulása óta az egészséges életmódot gyakorolja és népszerűsíti. Amikor a XVIII században elindult, nem támaszkodhatott a modern kutatások eredményeire. Meggyőződését a Bibliára alapozta, ami az embert egységes egészként kezeli. Az élet és egészség őrzését erkölcsi kötelességként tanítja. Gyakorlati tanácsaiban a Biblia messze meghaladta korát, amikor felhívja a figyelmet a növényi alapú étrend előnyére, a pihenés, mozgás, mértékletesség fontosságára. Beszél a pszicho-szomatikus betegségekről, a lelkiállapot és a fizikai erőnlét összefüggéseiről. Felemeli a szavát a káros szenvedélyek ellen és védi a családot szigorú erkölcsi elvekkel.

Életmóddal az egészségért

Életmóddal az egészségért

Az adventista egyház erre alapozta meggyőződését. Az egyház tagjai nem dohányzanak, nem fogyasztanak kábítószereket és absztinensek. A lakto-ovo-vegetáriánus étrendet javasolják (tagjaik 55%-a lakto-ovo-vegetáriánus) és a prevenció elkötelezettjei. Ma már a legújabb kutatások igazolják a Biblia tanácsainak időszerűségét. (Bővebben: www.turatabor.hu)

Az adventisták 10 évvel tovább élnek

Az Adventista Egyház hosszú idő óta arról ismert, hogy aktív, egészséges, dohányzás - és alkohol-mentes életstílust szorgalmaz. Nemrég befejeztek egy 12 éves tanulmányt, amit 34.000 ezer adventistán végeztek el Kaliforniában. Kimutatták, hogy az adventisták által gyakorolt életmód nagymértékben hozzájárul az átlaghoz képest hosszabb életkilátások megvalósulásához. A kutatók a megvizsgált csoportot „a leghosszabb ideig élő populációnak nevezték, amelyet valaha is tanulmányoztak szabályszerű módszerekkel.” *

A WHO partnere

Az ESZO szoros együttműködésben dolgozik az egyház világszervezetének vezetéséhez tartotó Egészségügyi Szolgálatok Osztályával, mely az egészségügyi Világszervezet (WHO) partnere a milleniumi célok (lásd. www.menszt.hu) megvalósításában. 2009-ben az egyház egészségügyi vezetése a WHO genfi székházában világkonferenciát szervezett „Egészség és Életmód” címmel. A WHO 1948-as megalapítása óta ez volt az első egyházi szervezésű rendezvény, amelynek otthont adott. (további adatok - http://news.adventist.org/mtlogin/mt-search.cgi?IncludeBlogs=7&tag=health&limit=20)

Csimpánz szívét csecsemőbe ültették át

Az egyház szintén elismert, mint a világ egyik legnagyobb egyházi tulajdonban lévő egészségügyi rendszerének működtetője. Kórházakat, orvosi klinikákat működtet több mint 120 országban, és több ezer egészségügyi szakembert képez ki minden évben. A Loma Linda Egyetem és Orvostudományi Központ Dél-Kaliforniában található, amit 1905-ben létesített az egyház. Az intézmény híres az eredményes szív-transzplantációs műtétjeiről (az első csecsemőszív átültetést itt hajtották végre 1984-ben; azóta közel 500 szívátültetést hajtott végre) és a protonterápiáról, amit prosztata- és mellrákkal küzdő betegek kezelésére elsőként itt fejlesztettek ki a világon.
(http://www.llu.edu/)

Az ESZO által vezetett programok

 1. Dohányzásról leszoktatás a „Lélegezz szabadon” program segítségével.

Ezt a programot az Egyesült Államokban dolgozták ki, amit az Adventista Egyház munkatársai az egész világon elterjesztettek. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint mintegy húszmillió ember szokott le a dohányzásról e program segítségével. Magyarországon 1992-ben adta ki az Adventista Egyház Egészségügyi Osztálya a program oktatói kézikönyvét és a hallgatói munkafüzetet. A program hazai támogatói voltak az ODE, a budapesti SZÍVES-HÁZ, és a pécsi Egészséges Városért Alapítvány.
A „Lélegezz szabadon” sorozat csoportterápiás megközelítést követ és nyolc egymás után következő foglalkozáson bemutatja a dohányzás testre, lélekre gyakorolt hatását és fizikai, mentális, morális és szociális segítséget nyújt a dohányosnak. A program komplex életmódváltásra neveli a leszokni vágyókat, amelynek fontos elemei az egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás, fokozott folyadékbevitel, egyéb élvezeti szerektől /kávé, tea, alkohol / való tartózkodás.
Minden részvevő munkafüzetet kap.

 1. Stressz-kezelő szeminárium a „Győzelem a stressz felett” című program segítségével.

Az amerikai Mark A. Finley és társai által összeállított „Mananging Life’s Stress” című világhírű anyagot 1995-ben adaptálta és adta ki az Adventista Egyház Egészségügyi Osztálya az OEP támogatásával. Az oktatói kézikönyv az öt foglalkozás teljes forgatókönyvét tartalmazza. Az előadási részt 70 db. fólia teszi szemléletesebbé. A résztvevők minden alkalommal hallgatói munkafüzetet kapnak. Ez a program is kamatoztatja az egészséges életmód kialakításának testi-lelki előnyeit. A módszert sikerrel alkalmaztuk a szenvedély betegségek kiváltó tényezőinek megszüntetése területén.

 1. Egészség Expo

Egy hetes program keretében, 16 panel felhasználásával mutatjuk be az egészséges életmód egyszerű alapelemeit. A program első órájában nyolc szekcióban, a panelek előtt tartunk foglalkozást, majd ezt követi a plenáris előadás, ahol szakemberek tartanak előadást.
2009 óta általános iskolák számára adaptálva indult el a Gyermek Expó, játékos, kreatív formában.

 1. Életmódklubok

Az ESZO életmódklubokat működtet az ország különböző részein. Az egészséges életmód gyakorlati megvalósításában próbál hétről-hétre az érdeklődők segítségére lenni. Évente a klubvezetőknek szakmai képzést biztosít.

 1. Boldog Élet – családi életmódmagazin

Az egyház több mint 20 éve indította újra a múlt század elején alapított magazint. 48 oldalon kéthavonta jelenik meg, elismert szakemberektől származó cikkekkel, étkezési tanácsokkal, családterápiával, drogprevencióval foglalkozó rovatokkal. A lap országos terjesztésű. www.boldogelet.hu

 1. Életmódtáborok

Az egyház egészségügyi osztálya minden évben életmódtáborokat szervez, ahol előadásokban bemutatja, és szakmai felügyelettel szemlélteti (gyakoroltatja) az egészséges életmód elemeit. www.turatabor.hu

 1. Életmód tanácsadás

Az ESZO önkéntes keresztén orvosok bevonásával tanácsadó központot működtet Budapesten, V. kerületben. A páciensek ingyenesen vehetik igénybe a központ szolgáltatásait. www.mentomental.hu
Az ESZO szakemberei tanítják az Adventista Teológiai Főiskolán az államilag akkreditált életmód-tanácsadó és lelkigondozó szakirányú továbbképzés tantárgyait. www.atf.adventista.hu 

 1. Tudományos Konferenciák szervezése

Az ESZO 4-5 évenként szervez nagyszabású, nemzetközi prevenciós konferenciát; három alkalommal Adventista Tudományos Napok, 2011-ben Keresztény Egészségtudományi Napok néven.

 1. Kiadványok

Az ESZO megjelentette az Egészségügyi Szolgálatok Kézikönyvét, mely tartalmazza az egyház etikai állásfoglalásait vitás kérdésekben, mint amilyen az abortusz, génterápia, klónozás, eutanázia… ( lásd. www.adventista.hu honlapon, „Kik az adventisták” menüpontban – Etikai állásfoglalások). A könyv megvásárolható az Advent Kiadó webáruházában. (http://adventkiado.hu/)

 1. Egyéb programok: (alkalmanként, felkérésre)
 • Drog-prevenciós sorozatok
 • Játszóházak
 • Kismama-klubok

 

* 2005-ben jelent meg a National Geographic Novemberi számában: „Az Egyesült Államokban, 1976 és 1988 között, az Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) támogatásával, 34 ezer kaliforniai adventistát vizsgáltak annak kiderítésére, hogy egészségközpontú életmódjuk befolyásolja-e a várható élettartamukat, és hogy milyen gyakoriak körükben a szív- és a rákbetegségek. Bebizonyosodott, hogy babot, szójatejet, paradicsomot és gyümölcsöket tartalmazó étrendjük csökkentette a rák bizonyos fajtáinak kockázatát. Emellett a teljes kiőrlésű búzakenyér, a napi öt pohár víz és (ami a legmeglepőbb) hetenként négymaréknyi dió, mogyoró fogyasztása csökkentette a szívbetegség veszélyét. Az pedig, hogy az adventisták nem esznek vörös húsokat, mindkét betegség megelőzésében üdvösnek bizonyult. Dr. Gary Fraser, a Loma Linda Egyetem kutatója szerint, ennek a tanulmánynak meghökkentő a végkövetkeztetése: egy adventista négy-tíz évvel tovább él, mint az átlag kaliforniai.”

 

KÜLDETÉS:

A Hetednapi Adventista Egyház Egészségügyi Szolgálatok Osztálya felszerel és képez lelkészeket és gyülekezeti tagokat, hogy az egészségügyi üzenetet az evangélium jobb kezeként használják.

LÁTÁS:

1. Az egészségügyi missziót gyakorló lelkészkar és tagság
2. Szakmailag képzett és kiegyensúlyozott látással rendelkező gyülekezeti egészségnevelők és lelkészek
3. Az egészséges életmód elveit kiegyensúlyozottan alkalmazó tagság
4. Egészséges fiatalokat az Úrnak
5. Az egyház jó hírnevét növelő külső kapcsolatrendszer
6. Egységben dolgozó adventista szakemberek

ELÉRHETŐSÉGEINK:

Egészségügyi Szolgálatok Osztálya

Cím:

2119 Pécel, Ráday u. 12
Telefon: 06-28/547-360
Fax:   06-28/452-229
Mobil: 06-30/6643-000
E-mail: eszoinfo@adventista.hu


© Hetednapi Adventista Egyház