RECEPTEK
    Szószok, öntetek 
Szezámos mandula szósz
    Hozzávalók:
    
    - 1 kockára vágott hagyma
    - 1 cs pörkölt mandula
    - 3/4 cs szezámmag
    - 2 cs víz
    - 2 1/2 kk friss citromlé
    - 1 kk só
  
Pároljuk a hagymát kis mennyiségű vízen addig, amíg megpuhul. 
    Őröljük finomra a mandulát és a szezámmagot. Majd az összes hozzávalót turmixoljuk 
    addig, amíg nagyon sima nem lesz. Ezután egy edényben melegítsük meg folyamatos 
    kevergetés közben. Zöldségekre, burgonyára öntve tálalhatjuk.
    Mennyiség: 1 liter
 Sajtszósz
    Hozzávalók:
    
    - 2 csésze víz
    - 1/4 Csésze nyers kesudió
    - 4 ek darált paprika
    - 3 ek sörélesztőpehely
    - 2 ek kukoricakeményítő
    - 1 ek friss citromlé
    - 1 1/2 kk só
    - 1/2 kk hagymapor
    - 1/4 kk fokhagymapor
  
Fél csésze vízben turmixoljuk össze a kesudiót, kb. 5-6 percig, 
    amíg nagyon sima nem lesz. Ezután tegyük hozzá a megmaradt vizet és a többi 
    hozzávalót, majd folytassuk a mixelést, amíg nagyon finom sima lesz. Egy edényben 
    folyamatos kevergetés közben melegítsük, amíg nem kezd sűrűsödni. (5-6 percig). 
    Zöldségekre, burgonyára, pizzára, lasagne-ra, stb. öntve tálalhatjuk. 
    Mennyiség: 6 dl
Paradicsom szósz
    Hozzávalók:
    
    - 1 cs friss vagy konzerv paradicsom
    - 1 db jól megmosott, feldarabolt sárgarépa
    - 1 kk méz
    - 1 db kicsi, kockára vágott hagyma
    - csipet bazsalikom
    - csipet oregano
    - csipet só
  
Az első 3 hozzávalót tegyük a turmixba bele, és addig mixeljük, 
    amíg sima nem lesz. Öntsük bele egy serpenyőbe és tegyük bele a többi alapanyagot 
    is. Pároljuk 15 percig.
    Mennyiség: 4 dl
Ketchup
    Hozzávalók:
    
    - 1 1/3 cs sűrített paradicsom
    - 1/2 cs paradicsomszósz
    - 2-4 ek méz
    - 2 ek citromlé
    - 2 ek olívaolaj
    - 1/4 tk oregano
    - 2 tk hagymapor
    - 1/4 tk fokhagymapor
    - 1 tk só
  
Egy tálban keverjük össze hozzávalókat. Hűtőben tároljuk.
    Kiad: 2 1/2 csészét.
Salsa Ranchera (mexikói 
    szósz)
    Hozzávalók:
    
    - 4 cs friss, darabolt paradicsom
    - 1 feldarabolt hagyma
    - 1/2 cs darabolt paprika
    - 1/4 cs friss vágott petrezselyemzöld
    - 1 1/2 ek friss citromlé
    - 2 gerezd fokhagyma
    - 1/4 kk őrölt kömény
    - 1/4 kk őrölt oregano
    - ízlés szerint só
  
Keverjük össze a hozzávalókat, ezután hagyjuk állni a hűtőben 
    néhány óráig, hogy az ízek keveredjenek. Légmentes tárolóedényben tartsuk. 
    Adhatunk még hozzá 3 dl paradicsomszószt is. Saláták mellé nagyon finom!
    Mennyiség: 1 l
    Tápérték/1/4 csésze:
Olaszos szósz
    Hozzávalók:
    
    - 1 cs víz
    - 4 dl paradicsomszósz
    - 3 dl sűrített paradicsom
    - 1/4 kk fokhagymapor
    - 1/4 kk hagymapor
    - 1/8 kk bazsalikom
    - 1/8 kk oregano
  
Keverjük össze a hozzávalókat és főzzük kb. 10 percig, folyamatosan 
    kevergetve. 
    Mennyiség: 6 dl
Olasz öntet
    Hozzávalók:
    
    - 1/2 cs olaj
    - 1/2 cs citromlé
    - 1/4 cs víz
    - 1 kis fej hagyma
    - 4 ek méz
    - 2 gerezd fokhagyma
    - 1 tk só
    - 1/2 tk bazsalikom
    - 1/2 tk oregano
  
A hozzávalókat alaposan turmixoljuk össze. Mindenféle salátához kitűnő.
Gyors Pizza szósz
    Hozzávalók:
    
    - 3 dl paradicsomszósz
    - 2 dl sűrített paradicsom
    - 1/4 cs víz
    - 1/2 ek méz
    - 1 fej összetört fokhagyma
    - 1 kk oregano
    - 3/4 kk bazsalikom
    - 1/2 kk hagymapor
  
Keverjük össze a hozzávalókat egy kis tálba, majd kenjük rá a pizza tésztára. Ezután rakjuk rá a zöldségeket a tetejére és süssük meg.
Zöldséges öntet I.
    Hozzávalók:
    
    - 3 cs. vágott friss brokkoli a szárral együtt
    - 2 cs. sárgarépa karikák
    - 1 gerezd apróra vágott fokhagyma
    - 2 ek. olívaolaj
    - 1 cs. kockára vágott hagyma
    - 6 cs. friss, szeletelt gomba
    - 3 ek. teljes őrlésű liszt
    - 3 cs. szójatej
    - 2 ek. szójaszósz
    - 1 cs. tofutejföl
  
Az első 2 összetevőt külön-külön pároljuk, amíg félig megpuhul. Egy lábosban enyhén pirítsuk meg olíva olajban a fokhagymát, majd adjuk hozzá a két következő hozzávalót és főzzük puhára. Vegyük le a gázról. A következő 3 hozzávalót turmixoljuk magas fordulatszámon 10 másodpercig, majd öntsük bele egy serpenyőbe és közepes lángon folyamatos kavargatás közben sűrűsödésig főzzük. Adjuk hozzá a zöldségeket és a tejfölt. Melegítsük jól meg, de ne hagyjuk forrni. Teljes őrlésű lisztből készült tésztán tálaljuk.
Zöldséges öntet II.
    Hozzávalók:
    
    - 1 1/2 cs víz
    - 3 db finomra vágott paradicsom
    - 1 1/2 durvára vágott hagyma
    - 1/2 durvára vágott zöldpaprika
    - 1/2 tk só
    - ízlés szerint fokhagymapor, oregano,
    - 2 ek hideg víz
    - 2 ek kukoricakeményítő
  
Minden hozzávalót, -kivéve a hideg vizet és a kukoricakeményítőt 
    -, tegyük oda forrni, és pároljuk 15 percig. Ezután keverjük össze a kimaradt 
    vizet és a kukoricakeményítőt, majd keverjük bele a párolt dolgokhoz. Folyamatos 
    kevergetés mellet, addig pároljuk, amíg nem sűrűsödik. Tálalhatjuk zöldségekkel, 
    barnarizzsel vagy burgonyával. 
    Mennyiség: 1/2 liter
Country Szósz
    Hozzávalók:
    
    - 2 cs. víz
    - 1/2 cs. kesudió vagy 3 ek. teljes őrlésű búzaliszt
    - 1 ek. hagymapor
    - 1/4 tk. fokhagymapor
    - 1/4 tk. só
    - 2 ek olaj (Ha kesudiót használunk, elkerülhető)
    - 3 ek. szójaszósz
    - 1 ek. sörélesztőpehely
    - 1 ek. kukoricakeményítő
  
2-3 percen keresztül turmixoljuk össze a hozzávalókat, amíg jó krémes nem lesz. Ezután öntsük bele egy lábasba és közepes lángon folyamatosan kavargatva addig főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd. Előételekkel, sültekkel, cipóval vagy burgonyával tálalhatjuk.
Tartármártás
    Hozzávalók:
    
    - 1 cs mandulamajonéz
    - 1 ek finomra vágott zöldpaprika
    - 1 ek finomra vágott fekete olajbogyó
    - 1 ek finomra vágott hagyma
    - 1 ek finomra vágott petrezselyemzöld
    - 1/8 kk só
    - ízlés szerint paprika
  
Keverjük össze a hozzávalókat, tegyük be a hűtőbe, és hagyjuk 
    állni 1 éjszakán keresztül. Ezután tálalhatjuk salátaöntetként.
    Mennyiség: 4 dl
 Francia salátaöntet
    Hozzávalók:
    
    - 1/4 cs frissen facsart citromlé
    - 1/2 cs olaj
    - 2 ek méz
    - 3 ek sűrített paradicsom
    - 3 ek víz
    - 1 kis fej vöröshagyma
    - 1 tk só
  
Az olaj és a citromlé kivételével turmixoljuk össze a hozzávalókat! Azután lassú fordulaton, az olajat vékony sugárba öntve turmixoljuk a masszához! Végül a citromlevet is adjuk hozzá, majd hűtsük le!
Szójamajonéz I.
    Hozzávalók:
    
    - 1/2 cs zsíros szójatejpor
    - 3/4 tk só
    - 1 közepes fej vöröshagyma
    - 2 gerezd fokhagyma
    - 3/4 cs víz
    - 2 ek frissen facsart citromlé
    - 1/4-1/2 cs olaj
  
Az olaj és a citromlé kivételével a hozzávalókat turmixoljuk simára, majd folyamatos turmixolás közben adagoljuk hozzá az olajat. Annyit, hogy majonéz sűrűségű legyen. A szükséges mennyiség a szójatejpor minőségétől függ. A turmixgépből kiöntve keverjük hozzá a citromlevet.
Szójamajonéz II.
    Hozzávalók:
    
    - 1 1/4 cs víz
    - 1/4 cs fehér liszt
    - 1 kis fej vöröshagyma
    - 2 gerezd fokhagyma
    - 1 1/2 ek frissen facsart citromlé
    - 1 tk só
    - 2 ek olaj vagy 3 ek tahini (szezámkrém) vagy 1/4 cs kesudió
  
Lassú tűzön az olaj és a citromlé kivételével a hozzávalókat 
    főzzük össze! Öntsük turmixgépbe, és fokozatosan adjuk hozzá az olajat. Végül 
    keverjük bele a citromlevet és hűtsük le! (kb.: 1 1/2 csésze)
    Az öntet ízlés szerint variálható kaporral, őrölt köménnyel (pl. káposztasalátához), 
    borsikafűvel vagy más zöldfűszerekkel. Frissen vágott petrezselyem még jobban 
    fokozza az ízhatást. Ezen kívül megszórhatjuk szezám- vagy lenmaggal (amelyet 
    enyhén megpirítunk, majd megőrlünk), de napraforgó- vagy tökmaggal is. A majonézes 
    krumplisaláta vagy a paradicsomos gombasaláta akár főételnek is előkészíthető.
Tofu majonéz
    Hozzávalók:
    
    - 0,5 kg tofu
    - 1/4 cs friss citromlé
    - 1 ek méz
    - 2 ek hagymapor
    - 1 gerezd fokhagyma
    - 1/2 ek kapor
    - 1 tk só
  
A hozzávalókat turmixoljuk össze addig, amíg nagyon krémes nem 
    lesz az állaga. Ha fontos, egy kis vizet is öntsünk hozzá. Légmentes dobozban 
    hűtve tároljuk.
    Kiad: 2 csésze
    Tofu tejföl: ugyanez a recept, de hagyjuk el a mézet és 1/3 csészére növeljük 
    a citromlevet.
Vegi tejföl I.
    Hozzávalók:
    
    - 1 1/4 csésze víz
    - 1 csésze nyers, sótlan napraforgó mag
    - 1 kk só
    - 1 kis fej vöröshagyma
    - 1 gerezd fokhagyma
    - 1/3 csésze citromlé
  
Turmixoljuk a hozzávalókat krémszerűre.
    Kiad: 2 csésze tejfölt
Vegi tejföl II.
    Hozzávalók:
    
    - 1 cs víz
    - 1/2 cs napraforgómag
    - 1/2 cs kesudió
    - 1 ek ételízesítő
    - 1/4 cs citromlé
    - 1 közepes fej vöröshagyma
    - 3 gerezd fokhagyma
  
A hozzávalókat jól összeturmixoljuk. (Ha nincs kesudiónk, akkor 
    napraforgó maggal helyettesítjük). A mixet egy edénybe kiöntjük és felfőzzük, 
    állandó keverés mellett. Amikor forrni kezd, levesszük a tűzről. Ha kihűlt, 
    hűtőben tároljuk.
    Tejföl helyett használható, de kenyérre kenve is finom.
Szójaalap
    Hozzávalók:
    
    - 2 cs szójaliszt
    - 4 cs víz
  
Csomómentesen keverjük el a lisztet a vízzel, majd kb. 2 órán 
    keresztül főzzük egy duplafalú főzőedényben, amíg sűrű nem lesz az állaga. 
    Legjobb, ha azonnal felhasználjuk, de 4 napig hűtőben is tárolható. Lefagyaszthatjuk 
    fél csészés adagokban is. 
    Kiad 3/4 csészét.
    Variációk a főzésre:
    1, A befedett lábas alá vas alátétet tegyünk. Kb. 30 percen keresztül gyengén 
    forraljuk, időnként kavargatva.
    2, Sütőben is elkészíthetjük. Egy tepsibe öntsük bele a mixet és 1 órán keresztül 
    170 °C-on süssük. Időnként keverjük meg.
Panír I.
    Hozzávalók:
    
    - 1 cs zabpehely
    - 1 cs víz
    - 1 tk ételízesítő
    - 1 csipet só
    - 5-6 ek kukoricaliszt
  
A hozzávalókat jól összeturmixolom, majd liszt és tojás helyett ezt a keveréket használom.
 Panír II.
    Hozzávalók:
    
    - 5 ek rizsliszt
    - 1 tk kurkuma
    - 1 tk Vegeta
    - 1 tk só
    - 1/3 cs szójatej vagy víz
  
A hozzávalókat összeturmixolom, majd tojás helyett ezt használom.
Habarás
    Hozzávalók:
    
    - 1 ek rizsliszt
    - 1 ek kukoricakeményítő
    - 1/2 cs víz
  
A liszt keverékéhez lassan teszem hozzá a vizet, hogy a keverék csomómentes legyen.