RECEPTEK
    Sütemények, desszertek
Kelt kalács
    Hozzávalók:
    
    - 50 dkg teljes őrlésű búzaliszt
    - 50 dkg finomliszt
    - 1 csipet só
    - 2 ek méz
    - 2,5 dkg élesztő
    - 3 ek olaj
    - 7-8 dl langyos víz
    - töltelék
  
Az élesztővel, az 1 bögre liszttel és 1 bögre langyos vízzel kovászt készítünk egy nagyobb tálban. Ha ez megkelt, a tésztát az olaj kivételével megdagasszuk. A végén dagasztjuk csak bele az olajat. Ezután letakarjuk duplájára kelesztjük, visszadagasztjuk, és újra megkelesztjük. Majd nyújtódeszkára borítjuk, kinyújtjuk és megtöltjük. Tölthetjük darált dióval, mákkal, lekvárral, stb. Előmelegített sütőben közepes lángon sütjük 30 percig.
Piskóta
    Hozzávalók:
    
    - 3 cs finomliszt
    - 1 cs cukor
    - 1 csipet só
    - 2 tk szódabikarbóna
    - 2 tk kurkuma
    - 1 tk vaníliaaroma
    - 2 cs víz
    - 1 1/3 cs olaj
    
    A hozzávalókat elkeverjük, majd tepsibe vagy gyümölcstorta formába öntjük, 
    elsimítjuk és előmelegített sütőben megsütjük.
    Kakaós piskótát készíthetünk, ha kurkuma helyett 4 ek karobport teszünk bele.
Zabpelyhes keksz
    Hozzávalók:
    
    - 2 cs nagyon forró víz
    - 1 szűk ek szárított élesztő
    - 2 ek méz
    - 2 cs zabpehelyliszt
    - 2 cs teljes őrlésű búzaliszt
    - 3/4 tk só
  
Oldjuk fel az élesztőt a vízben, keverjük bele a mézet, majd hagyjuk állni 5 percig. Majd a felfuttatott élesztőt keverjük el a zabpehelyliszttel egy nagy tálban, tegyünk hozzá egy csészével a teljes őrlésű lisztből és 150-szer keverjük meg. Ezután tegyük bele a maradék lisztet. Kiolajozott sütőlemezre 1/4 csészényi adagokat tegyünk, majd hagyjuk kelni 20-30 percig. 230 °C-on 15 percig süssük. Akkor jó, ha kicsit berepedezik és megpirul. Ha akarjuk, helyettesíthetjük a mézet 8-10 összeturmixolt datolyával is.
Rizses teasütemény
    Hozzávalók:
    
    - 1/2 csésze forró víz
    - 3/4 cs mazsola
    - 1/2 cs meleg víz
    - 1 ek száraz élesztő
    - 2 ek méz
    - 1 cs rizsliszt
    - 3/4 cs zabpehelyliszt
    - 1/4 cs szójaliszt vagy kukoricadara
    - 1 ek melasz
    - 2 tk vanília
    - 1/2 tk só
    - 3 ek olaj
  
Az első 2 hozzávalót tegyük bele egy tálkába, majd tegyük félre. 
    A következő 3 hozzávalót keverjük össze egy másik kis tálba, és futassuk fel 
    az élesztőt. Miután az élesztő felfutott, kb. 10 perc után, a receptben lévő 
    összes hozzávalót keverjük össze egy tálba, még a mazsolát is a vízzel, amiben 
    ázott. 1/3 csészényi adagokat tegyünk a kiolajozott muffin sütőformába. Meleg 
    helyen 5-7 percig hagyjuk állni, majd 175 °C-on süssük 30-35 percig. Mielőtt 
    kivennénk a formából, hagyjuk 5 percig hűlni.
    Kiad 8 db süteményt.
    Variációként használhatunk darabolt datolyát vagy áfonyát is a mazsolák helyett.
Áfonyás tesütemény
    Hozzávalók:
    
    - 1/2 csésze meleg víz
    - 2 ek szárított élesztő
    - 1 ek méz
    - 1 1/2 cs teljes őrlésű búzaliszt
    - 1 1/2 cs zabpehelyliszt
    - 1 cs fehér liszt
    - 1 1/4 tk só
    - 1 cs víz
    - 1/2 cs méz
    - 1/2 cs olaj
    - 1 ek vanília
    - 2 cs fagyasztott áfonya
  
Egy kis tálba tegyük bele az első 3 hozzávalót és futassuk fel 
    az élesztőt 5-7 percig. Egy másik tálba felverjük össze a következő 4 hozzávalót. 
    Azután a vizet, mézet, olajat és vaníliát turmixoljuk 30 mp-ig, és öntsük 
    hozzá a lisztkeverékhez. Ezután öntsük hozzá az élesztőt is. Jól keverjük 
    ki ezt, majd óvatosan tegyük bele az áfonyát is. A tésztának nem szabad folyósnak 
    lenni. Ezután 1/3 csészényi adagokat tegyünk bele a kiolajozott muffin sütőbe. 
    5-7 percig hagyjuk állni, majd 175 °C-on 35 percig süssük. 
    Variációk:
    1, Almás teasütemény. 1/2 cs vizet 1/2 csésze 
    összeturmixolt ananásszal helyettesítsünk. Adjunk még 1/4 tk Koriandert és 
    1/4 tk ánizst az elkevert lisztekhez. Az áfonyát 2 cs nyers, reszelt almával 
    helyettesítsük. (Az alma lereszelése után nyomkodjuk ki a levét.)
    Kiad: 17 sütit
2, Banános diós teasütemény: A liszthez 
    adjunk még 1 cs. Darabolt diót és 1 1/2 tk reszelt narancshéjat. A teljes 
    őrlésű búzalisztből 1 1/2 csésze helyett 2 1/4 csészét használjunk. Az áfonyát 
    2 cs. Összetört banánnal helyettesítsük.
    Kiad: 22 sütit
3, KAROBOS TEASÜTEMÉNY: 1/2 cs. 
    Fehérlisztet 1/2 cs. Karobporral helyettesítsünk. Tegyünk még a liszthez 1 
    1/2 csésze darabolt datolyát, 1 tk kávépótlót és 3/4 csésze darabolt diót. 
    
    Kiad: 20 sütit
4, Mákos teasütemény:A liszthez 
    tegyünk még 1/2 cs. Mákot és 1 ek. Reszelt citromhéjat.
    Kiad: 17 sütit
Almás süti
    Hozzávalók:
    
    - 3 cs zabpehelyliszt
    - 3 cs teljes őrlésű liszt
    - 2 tk só
    - 1 ek koriander
    - 1 tk ánizs
    - 2 cs meleg víz
    - 2 ek méz #1
    - 2 1/2 ek sütőélesztő
    - 1/2 cs szójaolaj
    - 1 ek vanília
    - 1 cs méz #2
    - 1 cs apróra vágott alma
  
Az első 5 száraz hozzávalót keverjük jól össze egy tálban. A 
    vizet, mézet (#1) és élesztőt keverjük össze, tegyük félre 10-15 percig, hogy 
    jól fusson fel az élesztő. Eközben az olajat, a vaníliát és a mézet jól keverjük 
    el egy tálban, végül az almát is vágjuk össze külön.
    Amikor az élesztő már jól felfutott, adjuk hozzá a liszthez a többi előkészített 
    hozzávalóval együtt, majd jól keverjük el. Ezután azonnal öntsük bele egy 
    kiolajozott tepsibe, és egyenletesen terítsük szét. Ne hagyjuk kelni, hanem 
    185 °C-os előmelegített tepsiben süssük 15 percig, majd csökkentsük a hőt 
    170 °C-ra és még 25-30 percig süssük. Akkor van készen, ha a közepe visszaugrik, 
    ha megérintjük. 
    Miközben a süti sül, készítsünk egy fél adagot az "almás pite töltelékből", 
    és egy adagot a "STREUSEL ÖNTETBŐL".
    Amikor a süti készen van és kihűlt, kenjük a tetejére az "almás pite 
    tölteléket" és hintsük le a "STREUSEL ÖNTETTEL". Fenséges! 
    Következő nap tálaljuk.
Almás pite töltelék:
    Hozzávalók:
    
    - 9 cs szeletelt, hámozatlan alma
    - 1 1/8 cs összeturmixolt alma
    - 3 ek víz
    - 3 ek kukoricakeményítő
    - 1/4 tk só
    - 3/4 tk koriander
  
Az első két hozzávalót tegyük oda főni közepes lángon 10 percig, míg az alma meg nem puhul. Közben kevergessük. A többi hozzávalót keverjük össze egy másik tálban és öntsük az almához, majd főzzük még 2 percig, amíg sűrűsödni nem kezd.
  Streusel öntet:
    Hozzávalók:
    
    - 1 cs granola
    - 1 cs kókuszreszelék
    - 1/4 tk só
    - 1 1/2 tk víz
    - 1 tk vanília
    - 1 1/2 tk koriander
    - 1/2 tk ánizs
  
Az első két hozzávalót 15-20 mp-ig daráljuk jól össze (turmixon is lehet). Öntsük egy tálba, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót is, és kézzel jól keverjük el. Fedett tálban tárolhatjuk a hűtőben.
Datolyás-diós süti
    Hozzávalók:
    
    - 1/3-1/2 cs narancslé
    - 1/3 cs datolyavaj
    - 1 tk vanília
    - 2 ek növényi olaj
    - 1/2 tk só
    - 1 cs teljes őrlésű búzaliszt
    - 2 cs darabolt datolya
    - 2 cs durvára vágott dió
  
 A hozzávalókat keverjük össze egy tálban. Evőkanálnyi adagokat 
    tegyünk egy kiolajozott tepsire. 150 °C-on 50-60 percig süssük. Hagyjuk kihűlni, 
    mielőtt kiszednénk a tepsiből. Nagyon finom "citromszósszal" leöntve.
    Változat: Ha a liszt mennyiségét 4 evőkanálra növeljük, "csokipudingot" 
    kapunk.
Kukoricás süti
    Hozzávalók:
    
    - 2 cs kukoricadara
    - 2 cs zabpehely
    - 1/2 cs kókuszreszelék
    - 1 tk só
    - 2 1/4 cs forró víz
    - 1/2 cs mazsola
  
Keverjük össze a kukoricadarát, a zabpelyhet, a kókuszt és a sót. A mazsolát pedig enyhén turmixoljuk össze a mazsolával, és hagyjuk állni néhány percig. Evőkanálnyi adagokat helyezzünk sütőlemezre, majd 160-170 °C-os sütőben addig süssük, amíg az alja aranybarna nem lesz (kb. 45 perc). Lekvárral fogyasztva ajánljuk.
Kókuszos pálcikák
    Hozzávalók:
    
    - 1 1/4 cs teljes búzaliszt
    - 1/2 cs zabpehelyliszt
    - 1/4 cs dió vagy más olajos mag
    - 5 ek kókuszreszelék
    - 3 ek méz
    - 1/2 tk só
    - 3/4 cs víz
  
A lisztek kivételével az összes hozzávalót turmixoljuk simára. 
    Dagasztótálban gyúrjuk tésztává a hozzávalókat. Evőkanálnyi mennyiséget vegyünk 
    el a tésztából, majd lisztezett gyúrótáblán sodorjuk ujjnyi vastagságúra. 
    Ezután 7-8 cm hosszúságú pálcikákat vágjunk belőle.
    Kiolajozott tepsiben 150 °C-on süssük.
 Borzas
    Hozzávalók:
    
    - 5 cs zabpehely
    - 1 1/2 cs zabpehelyliszt
    - 1/2 cs vágott dióféle
    - 1/2 cs mazsola vagy darabolt aszalt gyümölcs
    - 1 1/4 tk frissen facsart citromlé 
    - 1 ek reszelt citromhéj
    - 1 tk vaníliaaroma
    - a cs méz
    - 1/2 cs olaj
    - 1 1/2 tk só
    - 3/4 cs víz
  
A zabpehely kivételével keverjük össze a hozzávalókat! Ezután 
    adjuk hozzá a zabpelyhet és hagyjuk 10 percig állni. 1 evőkanálnyi mennyiséget 
    megvizezett tenyérben formázzuk golyóvá, majd olajozott sütőformára helyezve 
    lapítsuk le. Kisebb fagylaltos kanál vagy 2 kanál segítségével is könnyen 
    formázható, csak előtte mindig mártsuk vízbe.
    150 C°-on 25-30 percen keresztül süssük aranybarnára! 5 percig hagyjuk a tepsiben 
    hűlni, mielőtt kiszednénk. 
    Adag: kb. 36 db
Rizspuding I.
    Hozzávalók:
    
    - 2 cs főtt barnarizs
    - 1/2 cs darabolt datolya
    - 1 cs szójatejszínhab vagy édes mandulatej
    - 1/2 cs darabolt olajos mag (dió, mandula, mogyoró, stb.)
    - 1 cs összeturmixolt ananász
    - 1 cs friss vagy fagyasztott eper vagy málna (lehet más bogyós gyümölcs is.
  
Keverjük jól össze a hozzávalókat. 170 °C-on süssük 30 percig, 
    majd melegen tálaljuk. Lehűthetjük, és hidegen is tálalhatjuk.
    Kiad: 3 csészét.
Rizspuding II.
    Hozzávalók:
    
    - 4 cs víz
    - 1 cs rizsliszt
    - 3 ek méz
    - 1 tk vanília aroma vagy kis darab rúd
    - 1 tk olaj
    - 1/8 tk só
    - gyümölcs a díszítéshez (Pl. ananászkarika, banán vagy bármilyen befőtt) 
  
A lisztet a 4 csésze vízzel, a sóval és a vaníliával sűrűre 
    főzzük, majd hozzáadjuk az olajat és mézzel édesítjük. Vízzel kiöblített tálkákba 
    adagoljuk és gyümölccsel, kókuszreszelékkel díszítjük. Karobpor hozzáadásával 
    "csokipudingot" készíthetünk belőle. 
    Változat: Rizsliszt helyett használhatunk kukoricalisztet is. Ízesíthetjük 
    kókuszreszelékkel vagy más diófélével, de kevés piros gyümölccsel (főleg bogyós) 
    színezhetjük is. A végén pár csepp citromlével még kellemesebbé tehetjük az 
    ízhatást.
 Gyümölcsös rizspuding
    Hozzávalók:
    
    - 2 cs barnarizs
    - 1 cs leturmixolt ananász
    - 1/4 cs mazsola
    - 3/4 cs forró víz
    - 1/2 szűk csésze pörköletlen, sótlan kesudió
    - 1 érett, közepes banán
    - 3 ek leturmixolt narancs
    - 1 tk vaníliaaroma
  
Az első 3 hozzávalót keverjük össze, majd öntsük egy közepes méretű hőálló üvegtálba. A többi összetevőket pedig turmixoljuk össze és öntsük rá a gyümölcsös rizsre. 170 °C-on süssük 45 percig. Melegen tálaljuk. Lehetőség van 30 percig elősütni, majd közvetlen tálalás előtt újramelegíteni. Díszíthetjük barack vagy banán szeletekkel.
Krém puding
    Hozzávalók:
    
    - 1 cs szója alap
    - 1 1/4 cs forró víz
    - 1 1/3 cs darált dió
    - 4 ek kukoricakeményítő
    - 1 1/3 cs víz
    - 1 csipet só
    - 4 ek karobpor
    - 1 tk vaníliaaroma
    - 2 ek kókuszreszelék
  
A hozzávalókat magas fordulatszámon addig turmixoljuk, míg sima nem lesz. Használhatjuk krémként a piskótába, pudingnak gyümölccsel.
Szójaalap készítése:
    1 cs főtt szójababot 1 1/2 cs vízzel simára turmixolunk. A vizet lassan adagoljuk 
    hozzá. Ne legyen túl híg!
Eper fagylalt
    Hozzávalók:
    
    - 3/4 kk vanília kivonat
    - 2 cs nyers kesudió
    - 1 1/2 cs ananászlé (100%)
    - 1/4 cs összeturmixolt ananász (konzerv is lehet)
    - 2 cs granola
    - 5 cs vagy 1 kg vágott eper (lehet más bogyós gyümölcs is)
  
Turmixoljuk össze az első 4 hozzávalót magas fordulatszámú turmixgépben, 
    kb. 5-6 percig, amíg nagyon finom krémes nem lesz. Amikor ez készen van, öntsük 
    a granolát egy mély üveg téglalap alakú tálba. Majd terítsük rá az epret, 
    és öntsük az összeturmixolt krémet a tetejére.
    Ezután tegyük be a fagyasztóba és fagyasszuk le. Tálalás előtt 1 órával vegyük 
    ki a hűtőből, és szobahőmérsékleten tartsuk. 
Tofu tejszínhab
    Hozzávalók:
    
    - 2 cs tofu
    - 4 tk vanília
    - 1/2 cs méz
    - 1/2 tk só
    - 1/2 cs olaj
  
Szűrjük le a tofut. Törjük össze, majd mérjük ki a szükséges mennyiséget. Magas fokozaton turmixoljuk a hozzávalókat, amíg nagyon krémes nem lesz. Turmixolás közben néha álljunk meg, és keverjük meg a krémet.
Forró csokoládé
    Hozzávalók:
    
    - 4-6 ek karobpor
    - 15 db datolya
    - 1 cs mazsola
    - 1/4 tk tengeri só
    - 1 tk vanília aroma
    - 1 csésze földimogyoró
    - 2 csésze víz