RECEPTEK
    Pástétomok
Sajtos diópástétom
    Hozzávalók:
    
    - 1 cs. tofu
    - 1/4 cs. finomra vágott dió
    - 2/3 cs. finomra vágott fekete olívabogyó
    - 3 ek. finomra vágott zellerszár
    - 1 1/4 tk. hagymapor
    - 1/8 tk. fokhagymapor
    - 1/2 tk. só
    - 1/2 cs. tofumajonéz
  
Szűrjük le és törjük össze a tofut, és mérjük ki egy csészébe. Tegyük bele egy tálba, tegyük bele a többi hozzávalót, és jól keverjük össze.
Szezámos krém
    Hozzávalók:
    
    - 1/4 cs szezámmag
    - 1 cs főtt csicseriborsó
    - 3 ek frissen facsart citromlé
    - 3 gerezd fokhagyma
    - 1 tk só
    - 1/3 cs víz
  
A szezámmagot pirítsuk aranybarnára. Vigyázzunk, meg ne piruljon túlságosan, mert keserű lesz az íze. Turmixoljuk össze a hozzávalókat. Kenyérre, pirítósra kitűnő.
Padlizsánpástétom
    Hozzávalók:
    
    - 2 db padlizsán
    - 2 közepes fej hagyma
    - 4 ek olaj
    - ízlés szerint só
  
A padlizsánt szabad tűzön vagy gáz vaslapon megsütjük. A héját fa késsel leszedjük, hogy megelőzzük a barnulást. Ezután a padlizsánt, és a többi hozzávalót összeturmixoljuk, majd lehűtjük. Kitűnő szendvicskrém.
Karfiolkrém
    Hozzávalók:
    
    - 1 közepes fej karfiol
    - 1 tk citromlé
    - 2-3 tk tofu tejföl
  
A karfiolt rózsáira szedjük, és sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt, villával vagy turmixgéppel összetörjük. Citromlével és tofu tejföllel ízesítjük.
Sárgaborsókrém
    Hozzávalók:
    
    - 1 cs száraz sárgaborsó (vagy lencse)
    - 2 cs víz
    - 1 tk só
    - 1 babérlevél 
    - 1 tk vegamix
    - 1 közepes fej hagyma
    - 2 ek olaj
  
A sárgaborsót a sóval és a babérlevéllel együtt a vízben megfőzzük. Kevés vízben megpároljuk a hagymát a fűszerekkel együtt. A főtt sárgaborsóból kivesszük a babérlevelet, majd beletesszük egy turmixba és hozzáadjuk a hagymát is. Addig turmixolom, míg sima, krémszerű nem lesz. A végén beleteszem az olajat, és átturmixolom azzal is. Hűtőben tárolom.
Csicseriborsópástétom I.
    Hozzávalók:
    
    - 1 cs főtt csicseriborsó
    - 1/4 cs vöröshagyma
    - 1 gerezd fokhagyma
    - 2 ek frissen facsart citromlé
    - 1 tk vegamix
    - 1/4 cs olaj
    - 1/2 tk só
    - 1/3 cs főzőlé vagy víz
  
Turmixoljuk össze a hozzávalókat. Hidegen fogyasztható
Csicseriborsó pástétom II.
    Hozzávalók:
    
    - 2,5 dl főtt csicseriborsó
    - 0.5 dl olaj
    - 2 ek citromlé
    - 2 kis fej vöröshagyma
    - 6 gerezd fokhagyma
    - 1 dl a főtt csicseriborsó levéből
    - 2 kk ételízesítő
  
A hozzávalókat jól összeturmixoljuk. Kihűlés után fogyasztható.
Kukoricapástétom
    Hozzávalók:
    
    - 2 cs mirelit csemegekukorica
    - 1 nagy fej kockázott vöröshagyma
    - 1 tk só
    - 1 tk pizza fűszerkeverék
    - v2-3 ek olaj
    - zsemlemorzsa
  
A kukoricát megfőzöm, majd leszűröm. A vöröshagymát egy kis vízben megpárolom a sóval és a fűszerekkel együtt, majd a kukoricával együtt összeturmixolom. Ha krémszerű, hozzáadom az olajat, és annyi zsemlemorzsát, hogy pástétomos állaga legyen. Kenyérre kenve fogyasztom.
Kukoricavaj
    Hozzávalók:
    
    - 1/2 csésze kókusz vagy kesudió darabok
    - 1/2 cs forró víz
    - 1 tk só
    - 1/4 tk juharszirup (elhagyható)
    - 1 cs frissen főtt kukoricadara
  
Az első 4 hozzávalót 30 mp-ig magas fordulatszámon turmixoljuk krémesre, majd adjuk hozzá a főtt kukoricakását. Magas fordulaton újra turmixoljuk, míg krémes nem lesz. Egy tartóedénybe öntsük és hűtsük le.
Finomvaj
    Hozzávalók:
    
    - 3/4 cs kukoricakása
    - 1/4 cs kókuszreszelék
    - 2 gerezd fokhagyma
    - 1/2 tk só
    - 1/2 cs víz
  
Turmixoljuk össze a hozzávalókat, majd hűtsük le. Nem olvad.
Guacamole (Avokádókrém)
    Hozzávalók:
    
    - 2 db nagy, érett avokádó
    - 2 ek apróra vágott paradicsom
    - 1 ek friss citromlé
    - 2 tk finomra vágott hagyma
    - 1/2 tk só
    - 1/8 tk fokhagymapor
  
Az avokádókat villával törjük össze, és keverjük krémesre, majd tegyük hozzá a többi hozzávalót is, és keverjük jól össze. Légmentes tárolóedényben tartsuk a hűtőben. A krém tetejére önthetünk egy kis citromlevet, hogy megvédjük a barnulástól. Ha így teszünk, tálalás előtt keverjük össze a citromlével. Kenyérre kenve fogyasszuk el 24 órán belül.
Datolyavaj
    Hozzávalók:
    
    - 1 cs magozott datolya
    - 3/4 cs víz
  
Tegyük a hozzávalókat egy lábasba és forrásig melgítsük. Ezután 
    vegyük le a tűzről és álljon 5 percet. Ezután turmixoljuk addig, míg krémes 
    nem lesz. 
    Hogy kéznél legyen sütemények sütésekor, készítsünk egy nagy tállal és kis 
    adagokban fagyasszuk le. Finom piritóssal, teasüteménnyel, gofrival is.
    Kiad: 1 1/4 cs.
    Használhatunk más szárított gyümölcsöket is. Ha fügét, sárgabarackot, szilvát 
    használunk, könnyebb turmixolni, ha először feldaraboljuk a gyümölcsöket.