RECEPTEK
    Feltétek
Diósült
    Hozzávalók:
    
    - 1 1/2 cs kockára vágott hagyma
    - 3 ek víz
    - 2 ek olívaolaj
    - 2 1/2 cs. finomra vágott zellerszár
    - 3/4 cs. vágott dió
    - 3/4 cs. napraforgó mag
    - 1 1/2 tk. só
    - 2 cs. szójatej 
    - 1 1/4 ek. bazsalikom
    - 1/2 ek. zsálya vagy kakukkfű
    3 cs. teljes őrlésű zsemlemorzsa 
Pirítsuk üvegesre a hagymát a vízzel elkevert olajban. Ezután tegyük bele egy tálba és adjuk hozzá a többi összetevőt, kivéve a zsemlemorzsát. Jól keverjük össze, majd tegyük bele a zsemlemorzsát. Öntsük bele egy vékonyan kiolajozott tepsibe, és 60 percig 175 °C-on süssük meg. A megégés megakadályozása érdekében a sütés vége felé takarjuk be alufóliával. Nagyon ízletes country szósszal tálalva.
Brit lencsefasírt
    Hozzávalók:
    
    - 1 3/4 cs. száraz lencse (főzve kb. 4 cs.)
    - 2 1/4 cs. kockára vágott hagyma
    - 1 tk. apróra vágott fokhagyma
    - 2 ek. olívaolaj
    - 1 1/2 cs. szójatej
    - 1 1/2 cs. darabolt zellerszár
    - 3 ek. darabolt paprika
    - 3/4 tk. zsálya
    - 2 tk. só
    - 1 ek. hagymapor
    - 1 cs. darabolt dió
    - 1/4 cs. teljes őrlésű búzaliszt
    
    Tegyük bele a lencsét egy lábasba, öntsünk rá vizet, hogy a víz befedje, majd 
    tegyük oda főni. Forrás után kis lángon addig főzzük, amíg puha nem lesz. 
    Majd szűrjük le és öntsük egy tálba. A hagymát és a fokhagymát pirítsuk meg 
    az olajban, majd adjuk hozzá a lencséhez a többi összetevővel együtt. Jól 
    keverjük össze. Ezután tegyük vékonyan kiolajozott tepsibe. 170 °C-on 1 órán 
    keresztül süssük, majd vegyük ki a sütőből. 1 cs. Ketchuppal öntsük le és 
    süssük még 15 percig.
Köles fasírt
    Hozzávalók:
    
    - 2 fej apróra vágott fokhagymagerezd
    - 3-4 ek. olívaolaj
    - 1 cs. főtlen köles
    - 2 cs. kockázott vöröshagyma
    - 1 1/2 cs. vágott zellerszár
    - 6 cs. darabolt paradicsom
    - 1 tk. bazsalikom
    - 1 tk. só
    - 2 tk. hagymapor
    - 1/2 tk. oregano
    - 2 tk. méz
    - 1/2 cs. vágott fekete olívabogyó
    - 1/2 cs. kesudió (ízlés szerint)
  
Egy edényben pirítsuk meg a fokhagymát olívaolajon, majd adjuk hozzá a következő 3 hozzávalót és pirítsuk még 20 percig. 6 csésze darabolt paradicsomot turmixoljuk össze és adjuk hozzá a köleshez, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót a kesudió kivételével. Jól keverjük el és tegyük oda főni. Kis lángon befedve főzzük, amíg a folyadék felszívódik. (45-60 perc) Vegyük le ezután a tűzről és keverjük bele a kesudiót. Vékonyan kiolajozott tepsiben süssük 175 °C-on 30 percig.
Diófasírt
    Hozzávalók:
    
    - 4 cs. darált dió
    - 2 cs. kockára vágott hagyma
    - 1/4 cs. víz
    - 1 ek. só
    - 1 ek. hagymapor
    - 1 tk. fokhagymapor
    - 3 1/2 cs. paradicsomlé
    - 8 cs. teljes őrlésű zsemlemorzsa
    - 2 cs. ketchup
  
Először daráljunk le 2 cs. Diót és tegyük bele egy tálba. Egy lábosban vízen pirítsunk meg hagymát és a többi összetevővel (a ketchupot kivéve) együtt tegyük a darált dióhoz. Jól keverjük össze először egy kanállal, majd a kezünkkel. Ezután egyenletesen rakjuk bele egy vékonyan kiolajozott tepsibe. 175 °C-on süssük 45 percig. Vegyük ki a sütőből. Kenjük rá a ketchupot, és süssük még 15 percig.
Tofu fasírt
    Hozzávalók:
    
    - 2 cs. kockára vágott hagyma
    - 2 ek. olívaolaj
    - 2 ek. víz
    - 3 cs. morzsolt tofu
    - 3 cs. főtt barnarizs
    - 1/2 cs. szójatej
    - 1/2 cs. darabolt dió
    - 1/2 tk. só
    - 1/2 tk. fokhagymapor
    - 1 ek. hagymapor
    - 2 ek. country ételízesítő
    - 1 ek. sörélesztőpehely
    - 1 szűk tk. kömény
    - 2 ek. szójaszósz
    
    Pirítsuk meg a hagymát az olajjal elkevert vízben. Ezután a tofu szűrjük le, 
    törjük össze és mérjük ki, majd tegyük bele egy tálba. Adjuk hozzá az olajat 
    és a többi hozzávalót, és jól keverjük össze. Tegyük bele vékonyan kiolajozott 
    tepsibe, és 175 °C-on süssük 30-45 percig.
Fasírt alap recept
    Hozzávalók:
    
    - 1 cs. szeletelt zöldségek: hagyma, paprika, zellerszár vagy gomba
    - 1-2 gerezd finomra vágott fokhagyma (elhagyható)
    - 2 ek. olaj
    - 3 ek. víz
    - 2 cs. főtt gabona vagy hüvelyes
    - 1/2 cs. vágott olajos magvak vagy magok
    - 1 1/2 cs. szója vagy magtej, paradicsomlé
    - Ízlés szerinti fűszerezés: só, gyógynövények, hagyma vagy fokhagymapor
    - 1-1/2 cs. teljes őrlésű zsemlemorzsa
  
Ez a fasírt alaprecept lehetővé teszi, hogy te állítsd össze 
    a saját fasírtodat. Használd az ötleteidet, ahogy folyamatosan követed az 
    alábbi útmutatót. A legjobb receptek a jó ötletekkel rendelkező szakácsoktól 
    kerülnek ki.
    Elkészítési útmutató: A vízzel elkevert olajban pirítsuk meg a zöldségeket 
    és a fokhagymát. Tegyük bele egy tálba és keverjük össze a többi hozzávalóval. 
    175 °C -on süssük 45-60 percig egy vékonyan kiolajozott tepsiben.
Vegiburger
    Hozzávalók:
    
    - 1/2 cs kockára vágott hagyma
    - 2 ek víz
    - 2 cs napraforgó mag
    - 3 ek teljes őrlésű búzaliszt
    - 1 ek hagymapor
    - 1 kk só
    - 2 cs finomra reszelt sárgarépa
    - 1 1/2 cs paradicsomszósz
  
Pároljuk meg a hagymát 2 evőkanál vízben, amíg puha nem lesz. Turmixoljuk össze az első 4 hozzávalót, hogy a magok teljesen szétmenjenek. Ezután tegyük bele a hagymát és a sárgarépát. Adjuk hozzá a paradicsomlét és jól keverjük össze. Formázzunk belőle nagy alakú fasírtokat (1/3 csésze / fasírt), és tegyük rá vékonyan kiolajozott tepsire. 20-25 percig süssük meleg sütőben. Ezután fordítsuk meg a fasírtokat és süssük még 20 percig.
Gombapörkölt
    Hozzávalók:
    
    - 3-4 nagy fej kockázott vöröshagyma
    - 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
    - 1/2 cs víz
    - 1 ek olaj
    - 2 tk pirospaprika
    - 1 kg csiperke gomba
    - 1/2 cs víz1 tk darált pritaminpaprika
    - 1 tk vega mix vagy vegetarian ételízesítő
    - 1 kk oreagno
    - ízlés szerint só
  
A hagymát és a fokhagymát 1/2 cs vízben megpárolom, majd az olajat és a pirospaprikát beleteszem, és ráöntöm a gombát. Még fél csésze vizet adok hozzá, beleteszem a fűszereket, és addig főzöm, míg a gomba meg nem puhul (kb. fél óra).
Töltött tök
    Hozzávalók:
    
    - 1 db zsengetök
    - 1/2 cs barnarizs (1 1/2 cs vízben megfőzöm)
    - 1 cs gombapörkölt
    - 1 cs tofutejföl
  
A barnarizst sós vízben megfőzöm, és elkészítem a gombapörköltöt. A tököt megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk, kikaparjuk a magházat, beletesszük egy kis tepsibe és megtöltjük rizzsel összekevert gombapörkölttel. Tofu tejföllel leöntjük és közepesen meleg sütőben megsütjük. Felszeletelve tálaljuk.
Bundáskenyér
    Hozzávalók:
    
    - 1 cs víz
    - 4 db magvazott datolya
    - 2 ek sótlan kesudió vagy napraforgómag
    - 1/2 cs narancslé
    - 1 ek teljes őrlésű búzaliszt
    - 6 db teljes őrlésű kenyér szelet
  
Turmixoljuk össze a datolyát és a kesudiót a víz felével, hogy 
    jó krémes legyen. Adjuk hozzá a gyümölcslevet, a lisztet és a maradék vizet, 
    majd folytassuk a turmixolást. Öntsük egy mély tálkába a keveréket, majd mártsuk 
    bele ebbe a kenyereket, és helyezzük egy kiolajozott sütőlapra. 200 °C-on 
    aranybarnára süssük meg, majd fordítsuk meg, hogy megsüljön a másik oldala 
    is. Serpenyőt is használhatunk sütő helyett. Tálaláskor almaszószt, friss 
    gyümölcsöket vagy gyümölcsszószt tehetünk a tetejére. 
    Ha változtatni szeretnénk, beleturmixolhatunk egy banánt is.