V. Adventista Egészségtudományi Napok

„Egészségmegőrzés - régi alapok, új bizonyítékok”

Időpont: 2017. április 28. (este) -május 1. (dél)
Helyszín: SZEGED, Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ (TIT) – 6722. Szeged, Ady tér 10.
Szervező: Magyar Unió (ESZO), Generál Konferencia (ESZO), valamint a
Szegedi Orvostudományi Egyetem (péntek délelőtt orvosok és gyógyszerészek számára angol nyelvű akkreditált képzés lesz előadóink közreműködésével)

FÓRUM KÉRDÉSEK

Szombat és vasárnap este a programban 1-1 óra volt beiktatva a résztvevők kérdéseire.
Az írásban érkezett kérdéseket begépeltük, mégpedig szó szerint úgy, ahogy a kérdezők megfogalmazták. Az egy lapon lévő, más tematikát érintő kérdések a megfelelő alcím alatt találhatók meg. A fórumon az egy csoportba tartozó kérdések összegezve, tömbösítve hangzottak el. Nem minden kérdésre került sor, elsősorban az időhiány miatt.
Az ESZO lehetőséget keres az elmaradt kérdésekre választ adni, mindenki számára olvasható formában.

Sárgával jelöltük azokat, amelyek említésre kerültek a fórumon, az összegzés miatt nem mindig szó szerint.

Általános

 1. Mit jelent az adventista életmódkutatás? Laikus füllel meg lehet érteni? Van-e számottevő különbség az egyes vegetáriánus csoportok eredményei között?
 2. Kell-e értelmezni ma E. G. White írásait, vagy szó szerint kell venni mindent? Ne vegyünk biciklit állítás mintájára, lehet-e más állítás is, amit másként kell alkalmazni (értelmezni) ma, mint amikor írta?

B12-vel kapcsolatos kérdések

 1. Feltevődik bennem a kérdés, miért van egyre több B12, kalcium és más vitaminhiányos beteg a húsevők között, ha pl. B12 csak az állati eredetű ételekben található? Sőt a tehenek nem fogyasztanak húst csak füvet és ezeknek is a húsában található B12. Nem ellentmondásos az az állítás, hogy csak állati eredetű ételben található B12 vagy egyéb vitamin?
 2. A B12 ételkiegészítőt miből készítik?
 3. Készülhet-e állati eredetű termékből a B12-t tartalmazó gyógyszerkészítmény?
 4. Mennyi tejet, tejterméket, tojást, illetve halat kell megenni havonta vagy hetente ahhoz, hogy a B12-vitamin elegendő szintet érjen el?
 5. Egy adventista háziorvos tapasztalata: vegán kliense fogkrém nélkül mos fogat (fogkrémek detergens anyagai elpusztítják a szájban lévő B12 termelő baktériumokat), az illető hölgynek nem kellett B12-pótlás. Tehát termelődik a szervezetben a B12-vitamin.
 6. A vízözön előtt növényi étrend volt, és akkor a B12 nem hiányzott? Most miért kell pótolni?
 7. A teremtésnél növényi táplálékot rendelt Isten az embernek. Akkor a B12-vitamin forrása mi volt? Mi változott azóta?

TEJTERMÉKEK és E. G. White

 1. E. G. White ezt írja: „nem jött még el az ideje, hogy elhagyjuk a tejterméket és a tojást. Ha eljön az ideje, Isten ki fogja nyilatkoztatni.” Eljött-e már az idő?
 2. Tejtermékfogyasztással kapcsolatban: a nagyüzemi szarvasmarha tenyésztés embertelen, kiszipolyozó. A Kína-tanulmány és a tudott negatív állattartás alapján, nem jött-e el még az idő, amikor nem tanácsos a tejtermékfogyasztás? (E. G. White Étkezés című könyve alapján.) Számos tanulmány szerint, a tejtermékfogyasztók között nagyobb volt a rák-, és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása. A kérdés tehát az, megéri-e ajánlani a lakto-ovo-vegetáriánus életmódot? Nem szerencsésebb-e a vegán táplálkozást ajánlani? Természetesen abban az országban, ahol van növényi alternatíva. Szeretettel.
 3. Does our health study has any connection to the China study? (Van-e bármilyen kapcsolata az adventista életmódkutatásnak a Kína-tanulmánnyal?)
 4. E. G. White a tejtermékek fogyasztását nem tartotta egészségesnek. Mégis ajánlották?
 5. Campbell professzor „Kína-tanulmányát” tekinthetjük-e a teljes növényi étrend melletti érvnek, és hivatkozhatunk-e rá, mint helyes kutatási alapra az egészséges étrendről. a) igen, megbízható, mérhető adatokat közölt; b) nem, mert...
 6. Az előadások során úgy érzékeltem, hogy a tejtermék fogyasztása nem egyértelműen elítélhető. Mit kezdünk viszont E. G. White kijelentésével: „Soha ne együnk sajtot”?
 7. Ismerve E. G. White végidővel kapcsolatos írásait, hogy a tejtermék és a hús eltűnik Isten gyermekeinek az asztaláról, tudjuk-e siettetni Jézus eljövetelét, ha elhagyjuk a tejtermékeket is? Felkészít-e ez az életmód Jézus eljövetelére?
 8. Mi reform adventistákként úgy gondoljuk, hogy az egyházi tagság követelménye a vegetáriánus étkezés. Különösen ma, amikor annyi betegség van az állatvilágban és a WHO is felhívja a figyelmet a vegetáriánus étkezés előnyeire. E. G. White azt írja: eljön az idő, amikor Isten népe asztaláról eltűnik a hús, majd később a tej, tojás. Bátorítja a prédikátorokat, hogy mutassanak példát a hús fogyasztásának elhagyásával. Az idő pedig itt van, hogy elhagyjuk a hús fogyasztását. (Hetednapi Adventista Reformmozgalom tagjai, Szeged)

Egyéb, táplálkozással kapcsolatos kérdések

 1. What is your opinion on supplementation? (Mi a véleményetek a táplálékkiegészítőkkel kapcsolatban?)
 2. How we can teach the local church, that the potluck/agape should be vegetarian? (Hogyan tanítsuk a helyi gyülekezetet azzal kapcsolatban, hogy a közös étkezések vegetáriánusok legyenek?)
 3. A csokoládé, kakaópor gyakori szereplő az adventista konyhában. A kakaópor hatóanyaga (teobromin), a koffein rokona. Ezt nem kellene kitiltani az adventista otthonokból? Én adventista vagyok (csokifüggő voltam) és most a 13 éves lányom válik csokifüggővé a szemem láttára, hiába próbálom megakadályozni.
 4. Mi volt a Loma Linda által végzett, csokoládéval kapcsolatos kutatás eredménye? Nem kellene a Generálkonferenciának megtiltani a csokoládé fogyasztását?
 5. A bogyós gyümölcsöket miért érdemes kiemelni? Milyen „extra” előnyeik vannak?
 6. Az esszenciális aminosavak növényi táplálékból fedezhetők-e? Ha nem, akkor mivel pótoljuk?
 7. Dr. Zenonak és dr Dan-nak intézett kérdés: Vannak-e meggyőző bizonyítékai, tapasztalatai az életmódközpontban végzett munkája során arra vonatkozóan, hogy a teljes értékű, tisztán növényi alapú étrend előnyösebb az egészség megőrzése és a betegségek megelőzésében, mint az ovo-lakto vegetáriánus étrend?
 8. A tudományos kutatások fényében nem volna szerencsésebb a Generálkonferenciának inkább a vegán táplálkozást ajánlani?
 9. Ha a húsevés nem is tiltott, de belsőséget és a kövérjét ehetünk-e?
 10. E. G. White írja: azt a lelkészt meg se hallgasd, aki húst eszik. Ezt csak egy adott körülményben mondta?
 11. Mi a véleményük a száraz böjtről? A Bibliában is találkozunk ezzel a kategóriával lelki értelemben, de most kifejezetten a gyógyászatban használt szerepe, létjogosultsága érdekel.
 12. Manapság egyre nagyobb teret hódít az olyan táplálkozás, melyből kiszorítják a gabonákat, szénhidrátokat (pl. Paleo táplálkozás). Hogyan egyeztethető össze ez az általunk képviselt táplálkozási piramissal, ahol a gabona a legalapvetőbb élelmiszer? Hogyan közelítsük meg az embereket, akik odafigyelve az egészségükre ezeket vallják és gyakorolják?
 13. A Magyarországon termelt búzaszem külső burka fuzáriummal fertőződik. Ennek a toxinjai Zearolenon, Trikotecen, Deaxinivalenol. Ezek belekerülnek a teljes kiőrlésű gabonába, ezért ennek fogyasztása kifejezetten veszélyes. A lisztbe nem kerül bele. A toxinok 400 fokon sem bomlanak le. Teljesen toxinmentes a tönkölybúza, zab, köles. A B12-vitamin csak a szabad tartású tyúk tojásában található meg, a ketrecesében nem. A nyers paradicsomban levő likopin csak főzéssel válik felvehetővé.
 14. Miért előbbre való a krokodil, mint az ember? A krokodil vérében olyan fehérje van, amely minden betegségtől megvédi, ezért a Lépfenétől elhullott tetemet is elfogyaszthatja. Ugyanakkor a krokodil háromszor tud fogat cserélni az ember csak egyszer?
 15. Egy hölgy kétségbe vonta azt az állítást, hogy az állatok a haláluk előtt átmennek halálfélelmen és ez toxikus. Mi az igazság ezzel kapcsolatban?

További kérdések

 1. Mit tesz az egyház/unió/divízió/GK a lelkészek és egyházi alkalmazottak fizikai és mentális egészségéért? Módszer a világon – melyek és vannak-e sikertörténetek? Milyen megoldások vannak a diabétesz, stresszbántalmak és egyéb „munkahelyi” balesetek, betegségek elkerülésére és kezelésére?
 2. Mire figyeljen egy 44 éves nő, ha életében először kezd el rendszeresen futni? Miért van az, hogy van olyan nap, amikor csak 3 km-t bír futni, máskor akár 10 km-t is? Heti hányszor javasolt?
 3. Mi a teendőnk, ha egy hölgy azzal a kérdéssel fordul hozzánk, hogy adjunk neki pénzt a gyógyszer kiváltásához, de amikor felajánljuk neki, hogy elmegyünk a gyószertárba, azt válaszolja, hogy az úgy nem megy? Mit tehetünk abban az esetben, amikor egy koldus pénzt kér élelemre, de az élelemre, amit felajánlasz, arra azt mondja, hogy az nem kell?
 4. Ismeri-e dr. Horváth István professzor koleszterin-problémára kifejlesztett oltását? Nincs mellékhatása. 100 000 embert oltottak be vele. Ajánlják-e természetes módszerként a magas koleszterinszint megoldására (a koleszterin egyensúly megteremtésére)?

Fórumvezető kérdése:

 1. Néhány kivételtől eltekintve minden kérdés a táplálkozással, élelmiszerekkel vagy ehhez kötődő témákhoz kapcsolódik, illetve néhány személyes tanácsadást igénylő kérdés is érkezett. Mit tegyünk, hogy ne ragadjunk le a „szálkánál”, hanem észrevegyük a „gerendát” is az egészségügyi üzenet gyakorlásában? Miért lett ez a lényeg? Teológiai kérdéssé vált?

Egyéni gyógykezelésre, konkrét diagnózisra vonatkozó kérdések

38-42. Öt kérdés érkezett, amelyekkel kapcsolatban személyes konzultációt javasoltunk.


Kik az adventisták? Ezt a kérdést sokszor felteszik nekünk, és ilyenkor van 20 másodpercünk válaszolni. Ha szeretnénk további kérdéseket hallani, így válaszolhatunk:

 • Mi találtuk fel a reggelit (Kellog – a müzli feltalálója)
 • A mi kórházunkban történt az első csecsemő szívátültetés a világon (Loma Linda)
 • Az Egészségügyi Világszervezet az egyházunk „Lélegezz Szabadon” programját díjazta, mint az egyik leghatékonyabb dohányzásleszokást segítő lehetőséget
 • Mi vagyunk azok, akik 8-10 évvel tovább élünk (Adventista Életmódkutatás eredménye Kaliforniában)

A világon többen ismernek minket az egészségi üzenetünk, mint bármilyen más tanításunk miatt. A reformáció évében, megerősíthetjük az adventista identitásunkat, ha biztos alapokra helyezzük az egészségügyi üzenetünket.

Óriási kiváltság számunkra, hogy az 5. Adventista Egészségtudományi Napok (ATUNA) konferenciáján itt lesznek közöttünk:

 • Dr. Gary Fraser,  a Loma Linda-i Egyetemről az adventista életmódkutatás vezető professzora
 • Dr. Peter Landless – a Generál Konferencia (GK) ESZO vezetője,
 • Dr. Fred Hardinge - GK, ESZO helyettes vezetője
 • Dr. Zeno Charles-Marcel -GK, ESZO helyettes vezetője
 • Dr. Torben Bergland – Transz-Európai Divízió, ESZO vezetője, pszichiáter orvos

Szeretettel várjuk az adventista egészségügyi szakembereket, és minden gyülekezeti tagot, akik szeretnének felkészülni a prófétai vezetés által kihangsúlyozott szolgálat végzésére.

E.G. White bizonyságtételei alapján az a meggyőződésünk, hogy az egészségi misszió az utolsó idők által meghatározott feladatok között az első helyre kerül. „Az egészségi megújulás munkája legyen a frontvonalon – ennek az üzenetnek a hordozására kaptam utasítást. Mutassátok be olyan egyértelműen ennek értékét, hogy széles körben ráébredjenek szükségességére. Az egészségtelen ételektől és italoktól való tartózkodás az igazi vallásosság gyümölcse.” CDF 457/788

ORVOSOK ÉS GYÓGYSZERÉSZEK FIGYELMÉBE:
Az ATUNA előtt, 2017. április 28-án délelőtt az SZTE ÁOK és GYTK szervezésében orvosok és gyógyszerészek számára angol nyelvű akkreditált (12 kredit pontos) képzés lesz előadóink és szegedi szakemberek közreműködésével (The role of diet in the prevention of chronic diseases: evidences from population-based studies). A képzésre az OFTEX és GYOFTEX portálokon kell jelentkezni.

Ez utóbbi meghívást adjuk tovább a körzeti orvosunknak és gyógyszerészünknek. Hálásak lesznek érte!!

 

PROGRAM

A program letöltése.

Ápr. 28. Péntek este 18:00
Az ATUNA megnyitó, áhítat, nyitó előadás  - Dr. Fred Hardinge: Lehetőségek és kihívások a mai egészségügyi szolgálatokban

Ápr. 29. Szombat
9:30 -10:00 - Eü. missziós percek: Dr. Zeno Charles-Marcel - Egészségügyi misszió akcióban 
10:00 -12:30 - Dr. Peter Landless - Kegyelem-centrikus egészségi üzenet
Ebéd
15:00 - 16:00 - Dr. Fred Hardinge - Egyensúly a táplálkozásban és egészségőrzésben 1.
15:00 -16:00 - Dr. Fred Hardinge - Egyensúly a táplálkozásban és egészségőrzésben 2.
16:00 - 17:00 - Dr. Zeno Charles-Marcel - E.G.White táplálkozási tanácsai 2017-re
17:00 - 17:45 - Fórum - Alapvető hitelvek vagy csak állásfoglalások?
Egészségőrzési kérdések etikai  megközelítése (GK előadók)

Ápr. 30. Vasárnap
8:30 - áhítat: Dr.Torben Bergland - Kapcsolatban Istennel
9:00 - 10:30 - Plenáris 1 - Dr. Peter Landless - Alkohol és egészség
10:45 - 12:00 - Szekciók 1
12:00 - 12:45 - Plenáris 2 - Dr. Fred Hardinge - Kimerültség és egészség
Ebéd
14:00 - 14:45 - Plenáris 3 - Dr. Zeno Charles-Marcel  - Vízterápia 
15:00 - 16:30 - Szekciók 2
17:00-17:45 - Fórum - Kérdések és válaszok (GK, TED előadói) 
Vacsora - 18:00

Május 1. Hétfő 
8:30 - áhítat - Dr. Fred Hardinge - Krisztus-centrikus egészségügyi szolgálatok
9:00 - 10:30 - Plenáris 5 - Dr. Torben Bergland - Pszichológia adventistáknak?
10:45 - 12:00 - Szekciók 3
12:00 - 12:45 - Plenáris 6 - Dr. Peter Landless - Vezetni fitten 
13:00 - Ebéd

A szekció előadásokat (közel 30 db) magyar orvosok, lelkészek és más szakemberek tartják.

 

A nagy előadó: Szekciók:
Vasárnap 10.40-12.00

Szekció 1. (Prevenció)

Szekció vezető: Dr. Nagy Sándor Péter

10.40-11.00

Megelőzés a háziorvosi gyakorlatban (Dr. Nagy Sándor Péter háziorvos, Balatonalmádi)

11.00-11.20

Az influenza elkerülhető?-védőoltás vagy természetes gyógymódok? (Dr. Szemenyei Gabriella háziorvos, Orosháza)

11.20-11.40

Megelőzés a szemészetben? (Dr. Kőszegi István szemész szakorvos)

11.40-12.00

Állati eredetű ételekkel terjedő fertőző betegségek (Dr. Ducza Eszter egyetemi adjunktus SZTE Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézet, Szeged)

Szekció 2. (Táplálkozás)

Szekció vezető: Dr. Gáspár Róbert

10.40-11.00

Update: the impact of plant based nutrition in chronic diseases (Dr. Dan Nicolae Marosménes Életmódközpont orvosigazgató, egyetemi oktató)

A növényi alapú étrend hatása a krónikus betegségekre - új bizonyítékok

11.00-11.20

Táplálkozási hiánybetegségek (Dr. Sziebertné Egyed Gabriella dietetikus, Balatonfüred)

11.40-12.00

Ételintoleranciák veszélyei az orvosi gyakorlatban (Dr. Demény János orvos, Gyula)
Szükségünk van-e élelmiszer tartósítószerekre? (Purák Szandra kémiatanár Msc hallgató, Szeged)

Szekció 3. (Család, házasság)

Szekció vezető: Restás László

10.40-11.00

Az egészséges házassági konfliktuskezelés (Dr. Mihalec Gábor pár- és családterapeuta, Szeged)

11.00-11.20

Függök tőle vagy szeretem? - a társfüggőség, mint népbetegség (Horváth Gábor Reménység Rehabilitációs Ház - szakmai vezető, addiktológiai konzultáns, Nágocs)

11.20-11.40

A szexualitás és a lelkiség kapcsolata (Árvai Pálma lelkész, pedagógus, Kecskemét)

11.40-12.00

Diszfunkcionális gondolkodási sémák szerepe a lelki egészség szempontjából (Tóth Sándor pszichológus, Budapest)

Vasárnap 15.00-16.20

Szekció 4. (Válogatás)

Szekció vezető: Dr. Nagy Vilmos

15.00-15.20

Enyhe, ismétlődő fejsérülések okozta növekedési és férfihormon-hiány vizsgálata labdarúgók között. (Dr. Hella Zoltán belgyógyász, endokrinológus, Pest Megyei Flór Ferenc kórház Kistarcsa)

15.20-15.40

Gyilkosok szabadlábon-avagy a szennyezett környezeti elemek káros hatásai

15.40-16.00

Ásványgyógyászat napjainkban-avagy helyreáll-e a megsérült aura? (Varjú Viktor földtudományi Bsc hallgató)

16.00-16.20

Rólunk, csak velünk együtt – a hiteles szó erejével ( Dr. Szabó János Rákbetegek Országos Szervezete elnöke, Budapest)

Szekció 5. (Vészhelyzet)

Szekció vezető: Dr. Szemenyei Gabriella

15.00-15.20

Kiégés (Burnout) szindróma az egészségügyben dolgozók között (Sárközi Géza mentőápoló, Orosháza)

15.20-15.40

Mentés és ami mögötte van (Kóter Eduárd mentőápoló, Budapest)

15.40-16.00

Hétköznapi vészhelyzetek-Mit tegyek? (Sitkei Zoltán Kelet-Magyarországi Speciális Mentők, Debrecen)

16.00-16.20

"Szeresd a hasad!" - Rectus diastasis hatékony gyógymódja (Csarnai Mariann gyógytornász, Dunakeszi)

Szekció 6. (Vallás)

Szekció vezető: Dr. Ősz-Farkas Ernő

15.00-15.20

„Hősködni nem érdemes, de hősnek lenni szabad… (de ez a Te döntésed)!”
- Valláslélektani megállapítások a néhai Desmond T. Doss élettörténete kapcsán
(Szilasi Zoltán lelkész, pasztorálpszichológiai lelkigondozó, Debrecen)

15.20-15.40

Identitásválság a jánosi közösségben (Fenyvesi Péter Pál teológus, pasztorál-pszichológus, Pécel)

15.40-16.00

Változó cigány identitás - az új kettős identitás modellje a cigány evangéliumi mozgalomban (Gyetvai Gellért, szociológus, kutató Ph. D. jelölt, Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság Budapest)

16.00-16.20

Közösségi Támogató Rendszerek Természetrajza (Horváth Péter lelkész, mentálhigiénés szakember KRE, Budapest)

Hétfő 10.40-12.00

Szekció 7. (Ideg-elme)

Szekció vezető: Dr. Szemenyei Gabriella

10.40-11.00

Szkizofréniával élők – valóság és valótlanság  (Enyedi Gina, SZTE-ÁOK V. évfolyam, Szeged)

11.00-11.20

Hogyan óvjuk idegrendszerünket? (Bodolai Zoltán lelkész, pszichológus)

11.20-11.40

Lelkigondozói kihívások pszichiátriai kórképekben (Koska Marianna)

11.40-12.00

Nyeljük le a békát? (Tyentés Emese lelkigondozó, Újpest Mentálhigiénés Gondozó, Budapest)

Szekció 8. (Orvoslás)

Szekció vezető: Dr. Demény János

10.40-11.00

Az aortabillentyű szűkülete és műtéti megoldása (Dr. Csizmadia Péter szívsebész szakorvos, Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika)

11.00-11.20

SZÍVesen mozogsz? (Dr. Gábor Norbert, Bajcsy-Zsilinszky Kórház Kardiológia, Budapest)

11.20-11.40

Veszélyesek-e az antibiotikumok? (Dr. Gáspár Róbert egyetemi docens SZTE Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézet, Szeged)

11.40-12.00

Böjt az egészség védelmében  (Dr. Koós István belgyógyász-kardiológus adjunktus B-A-Z Megyei kórház és Egyetemi Oktató Kórház, Miskolc)

Szekció 9. (Életmód)

Szekció vezető: Dr. Ősz-Farkas Ernő

10.40-11.00

A diabétesz kezelése életmódváltással (Restás László, preaper/enrich pártanácsadó, Miskolc)

11.00-11.20

Miért rendkívül hatékony a bentlakásos életmód központunk a magas vérnyomás, a cukorbetegség és az elhízás kezelésében? (Bánfi Ibolya, Érdliget Életmódközpont)

11.20-11.40

Egy elfelejtett házi gyógymód: Az aktív szén használata (Soós Róbert egészségnevelő, lelkipásztor, Mátészalka)

11.40-12.00

A hidroterápia az egészségügyi üzenet eszköztárában (Kunkli Balázs biomérnök, Gyógynövény Kutató Intézet, Budakalász)


© Hetednapi Adventista Egyház