ESZO Híradó
2008. április
 

Az anyaság véd a táplálkozási zavarok ellen
A hosszú böjt veszélyes lehet
Az alkohol mellrákot okoz
Egészséges étrenddel a jobb jegyekért
Mobiltelefon és a gyermekbalesetek
A magas vérnyomás rontja a gondolkozást
Az internet öngyilkosságra késztethet
Könnyített mozgás kövér fiúknak

 


Az anyaság véd a táplálkozási zavarok ellen

A táplálkozási zavarok igen gyakoriak a nők körében. Az enyhébb zavarok inkább a rendszertelen táplálkozást foglalják magukba, míg a súlyosabbak közé tartozik az anorexia  és a bulimia. Az anorexia esetében a beteg nincs megelégedve a testsúlyával annak ellenére, hogy lényegében már kórosan sovány és tovább folytatja a rendkívül alacsony kalóriájú étkezést (egyes országokban már törvénytervezet van a soványságot reklámozók megbüntetésére. A bulimia esetén pedig nagy mennyiségű étel elfogyasztását követően meghányatja magát a beteg. Mindkét rendellenesség pszichés eredetűnek tartott. Egy norvég felmérés szerint azonban ezek a problémák elsősorban a gyermektelen nőknél fordulnak elő, míg az anyává válással a táplálkozási problémák is lényegében minimálisra korlátozódnak. A feltételezés szerint az anyai feladatkörben megváltozik a nők viselkedése, nem vagy csak kevesebb alkoholt isznak, és kevésbé van idejük szórakozni, illetve nem a bulikban találják meg a sikereket és a megelégedést, hanem gyermekeik gondozásában. Így az anyaság mindenképpen segít a táplálkozási zavarok visszaszorításában. (Reuters Health 2008. április 15.)

Oldal tetejére


A hosszú böjt veszélyes lehet

Újra és újra „divatba” jön a böjtölés, mint az egészségmegőrzés egyik eszköze, sokan bibliai alapokra is hivatkoznak, bár a Szentírásban egészségügyi böjtről sohasem olvasunk. Az iszlám vallásban pedig a Ramadan idején 40 napos böjtöt tartanak a nappali időszakban. Ugyanakkor éppen a Ramadan ideje alatt megnő egy ritka típusú agyi érkatasztrófának a gyakorisága, amely az agyi vénák trombotikus elzáródása miatt jön létre. A vizsgálati adatok szerint ennek a típusú stroke-nak a gyakorisága majdnem háromszorosára nő a böjti időszakban. Valószínű, hogy az egészséges böjtölőknél nem nagy mértékű a kockázat, ugyanakkor a fogamzásgátlót szedők, véralvadási betegségben szenvedők körében a  hiányos vízbevitel és az éhezés együttes hatására komoly egészségkárosodás jöhet létre. Ezért a hosszú böjtök semmiképpen nem javasoltak. (HealthDay News 2008. április 15.)

Oldal tetejére


Az alkohol mellrákot okoz

A legújabb eredmények szerint még a kis mennyiségben rendszeresen fogyasztott alkohol is fokozza a hormonfüggő (ösztrogén és progeszteron) emlőrákok valószínűségét. A több mint 184 000 nő bevonásával készült vizsgálat szerint azoknál aki napi egy-két italt fogyasztottak mintegy 30%-kal, míg a napi kettő italnál többet ivóknál 50%-kal nőtt az emlőrák előfordulása. Az is érdekes, hogy nem napi rendszerességgel ivók esetében is 7%-os kockázatnövekedés volt mérhető. Ráadásul a kialakult daganatok 70 %-a hormonfüggő volt, ami alapján azt feltételezik, hogy az alkohol valószínűleg az ösztrogénen keresztül fejti ki valamilyen módon a tumorképző hatását. A szakértők azt mondják, hogy ezek az eredmények még nem tekinthetőek teljesen megbízhatóaknak, további vizsgálatokra is szükség van, de addig is nem ért vigyázni és tartózkodni a szeszes italoktól (HealthDay News 2008. április 14.)

Oldal tetejére


Egészséges étrenddel a jobb jegyekért

A jó iskolai osztályzatok megszerzése nyilván elsősorban a tanuláson múlik, azonban úgy tűnik, hogy a felkészülésre kihatással van az életmódunk. Az idáig is ismert volt, hogy a reggeliző diákok jobb teljesítményt nyújtanak az iskolában, de egy újabb kutatás szerint nemcsak a reggeli fontos, hanem az összes többi étkezés is. Ötödik osztályosoknál mutatták ki, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt esznek, valamint minél kisebb a zsírokból bevitt kalória mennyiség, annál kisebb valószínűséggel buknak meg a dolgozatokon. Így a helyes étrend az iskolai siker egyik kulcsa is lehet. (Reuters Health 2008. április 14.)

Oldal tetejére


Mobiltelefon és a gyermekbalesetek

Közismert közlekedési szabály, hogy autóvezetés közben tilos a kézben tartott mobiltelefont használni, ugyanakkor ez gyalogosként egyáltalán nem számít szabálysértésnek. Ez persze nem jelenti azt, hogy biztonságos is, mivel egy amerikai felmérés szerint egyre gyakoribb, hogy mobiltelefonáló gyerekeket ütnek el átkelés közben az úttesten. Egy virtuális tesztben azt vizsgálták, hogy a gyaloglás közbeni mobiltelefonálás hogyan hat a gyerekekre és azt találták, hogy figyelmetlenné válnak és nem észlelik a közelgő veszélyeket, így gyakran egyenesen a járművek elé lépnek. Amerikában a 8-12 éves gyerekek felének már van mobiltelefonja, és valószínűleg Magyarországon is hasonló ehet az arány, ezért a szakemberek fontosnak tartják felhívni a szülők figyelmét arra, hogy tanítsák meg kisgyermekeiket az utcai telefonálás biztonságos módjára, azaz ha telefonálnak, akkor mindig álljanak meg, vagy üljenek le valahova.  (HealthDay News 2008. április 11.)

Oldal tetejére


A magas vérnyomás rontja a gondolkozást

A magas vérnyomásnak számtalan szövődménye ismeretes, a szívbetegségektől kezdve egészen a hirtelen halálig. Most egy újabb káros következményre derült fény. Kimutatták, hogy idős korban a magas vérnyomás kifejezetten rontja a gondolkodási képességet. 60-69 éve skor között a normális vérnyomásúk (120/80 Hgmm vagy kisebb), 70-79 év között a határérték hipertóniások (max 140/90 Hgmm), míg 80 év felett az enyhén hipertóniások (max 159/90 Hgmm) produkálták a legjobb teszteredményeket. Ugyankkor 160/90 Hgmm-es vérnyomástól mindegyik fent említett korosztályban romlottak a mentális teljesítőképesség mutatói. Ezek alapján kijelenthető, hogy a magas vérnyomás megelőzése és kezelése idős korban nemcsak a fizikai egészség, hanem a jó mentális állapot megőrzése érdekében is szükséges.  (Reuters Health 2008. április 10.)

Oldal tetejére


Az internet öngyilkosságra késztethet

Ha valaki az öngyilkossággal kapcsolatos információkat keresi a világhálón, akkor sokkal több olyan oldalt talál, ami támogató, mint amelyik ellen van. Egy angol felmérés szerint az ezzel foglalkozó webhelyek fele az elkövetési módszereket taglalja, az „öngyilkosság” szóra rá keresve minden ötödik honlap kizárólag ezzel foglalkozik. Csupán alig több mint 10%-uk nevezhető hasznosnak az öngyilkosság megelőzésének kérdésében. Mindez azt mutatja, hogy egyrészt nagyobb figyelmet kell szentelni a veszélyeztetettek internetes szokásaira, másrészt az internetes kereső szolgáltatókat arra kellene kötelezni, hogy az öngyilkosság elleni küzdelemben hasznos honlapokat az elsők között jelenítsék meg a keresési eredmények között.  (HealthDay News 2008. április 10.)

Oldal tetejére


Könnyített mozgás kövér fiúknak

Egyre gyakoribb probléma a gyerekkori elhízás, amely ellen nagy erőkkel kell küzdeni, hiszen a gyermekkortól cipelt túlsúly már a fiatal felnőtt években súlyos, akár halálos kimenetelű elváltozásokat okozhat. 12 éves, elhízott francia fiúk esetében igazolták, hogy a testsúlycsökkentéshez nem szükséges valamiféle extrém intenzitású sport, csupán rendszeres kisebb erőkifejtéssel járó mozgásforma is elegendő. A szobabiciklin végzett mérések kimutatták, hogy az elhízott gyerekeknél a könnyített terheléssel nagyobb mértékű zsírégetés ment végbe, mint a nagyerőkifejtés esetén. Ugyanez fordítva történt a nem elhízott fiúk esetén. Mindez azt bizonyítja, hogy a kövér gyerekeket nem kell, sőt nem is érdemes erősen terhelni, csupán a rendszeres, könnyű edzést kell számukra biztosítani és sikerrel szabulhatnak meg feles kilóiktól. Természetesen minél karcsúbbak lesznek, annál jobban kell majd őket terhelni. (Reuters Health 2008. április 09.)

Oldal tetejére


2119 Pécel, Ráday u. 12., Magyarország
ESZO Híradó – egészségmegőrzéssel, a prevenció és gyógyítás területén végzett közérdekű tudományos kutatásokkal és a Hetednapi Adventista Egyház egészségügyi szolgálataival kapcsolatos híreket és információkat tartalmaz.
A lap bármely részének másolása nem kötődik a kiadó előzetes hozzájárulásához.
Észrevételeket, javaslatokat, híranyagokat az alábbi címre várunk: Hetednapi Adventista Egyház – ESZO, 2119 Pécel, Ráday u. 12.; e-mail cím: eszoinfo@adventista.hu
Az ESZO Híradó szerkesztői: Ősz-Farkas Ernő felelős szerkesztő; Dr. Gáspár Róbert – szakmai szerkesztő; Fenyvesi Eszter – szerkesztői munkatárs; Árvai Gergely – technikai munkatárs. Honlap: www.eszo.adventista.hu