ESZO Híradó
2006. október - december
 

Testsúllyal a rák ellen
Terhesség alatti testsúly és a koraszülés
Fiatalkori dohányzás és a szenvedélybetegségek
Depresszióra legjobb a beszélgetés
Az Extasy már az első alkalommal is ártalmas
A terhesség alatti dohányzás programoz

A fejfájás nem gyógyszeres kezelése
Az erőszakos videojáték feldühít
A bacon szalonna húgyhólyagrákot okoz
Rossz házasság és szülői feladatok
Az uszoda szénanáthát okozhat
A munkahelyi kiégés cukorbeteggé tesz

Küzdelem az ünnepek szomorúságával
 


Testsúllyal a rák ellen

Az Amerikai Rák Társaság arra hívta fel a figyelmet, hogy a rákból való felépülés után alapvető jelentősége van az egészséges testsúly fenntartásának annak érdekében, hogy a daganat ne fejlődjön ki újra. A tapasztalatok szerint a tumor újraképződésének esélyét elsősorban az emlő-, vastagbél-, nyelőcső-, méh-, prosztata-, vese-, epe- és hasnyálmirigyrák esetén növeli meg az elhízás. Úgy gondolják, hogy a vegetáriánus étrend sokat segíthet a kockázat csökkentésében, mivel magas a vitamin és rosttartalma, valamint telítetlen zsírokat tartalmaz. Emellett természetesen a testmozgás is javasolt, melyből a heti 1-3 óra már jelentős a megelőzés tekintetében. A szakemberek szerint a normál testsúlyú embereknek jobb esélyük van felgyógyulni a rákos betegségekből is.  (Reuters Health 2006. november 30.)

Oldal tetejére


Terhesség alatti testsúly és a koraszülés

Egyre több bizonyíték szól amellett, hogy a terhesség alatti rendellenes testsúly megnöveli a koraszülés kockázatát. Az alacsony testsúly mintegy 2,5-szeresére növeli a rizikót minden etnikai csoportban, kivéve az ázsiai nőket, akiknek egyébként is az átlagosnál kisebb a testtömegük. Az elhízás 6,1-szeresre növeli a koraszülés esélyét, de csak az afro-amerikai nőknél. Érdekes módon az ázsiai nőknél a túlsúly a kockázat csökkenését eredményezte. Az eredmények tükrében úgy tűnik, hogy az alacsony anyai testtömeg komoly veszélyt jelent a terhesség kihordása tekintetében. (Reuters Health 2006. november 30.)

Oldal tetejére


Fiatalkori dohányzás és a szenvedélybetegségek

Minél korábban kezd el valaki dohányozni, annál nagyobb az esélye más szenvedélyek rabságába esni. Különösen az alkoholfogyasztás tekintetében rosszak a kilátások, mivel a nemdohányzó fiatalokhoz képest a dohányosoknak 50%-kal nagyobb az esélyük az alkoholfüggőség kialakulására. Ráadásul a függőség is hamarabb alakul ki a dohányosoknál, mint a füstmenetesen élőknél. Amíg a havonta kevesebb, mint 8 alkoholos italt fogyasztó nem dohányos fiatalok körében az alkoholfüggőség 5%-os, addig ugyanilyen alkoholfogyasztás mellett a dohányosok esetében az arány 20%. A jelenség pontos oka nem ismert, de az nyilvánvaló, hogy a serdülőkori agy még intenzív fejlődésben van és minden függőséget okozó anyaggal szemben érzékenyebben reagál. A szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy amíg a világon sok helyen azon vitatkoznak, hogy engedélyezzék-e a marihuána használatát, addig figyelmen kívül hagyják, hogy létezik két hatalmas globális probléma: az alkoholfogyasztás és a dohányzás. (HealthDay News 2006. november 29.)

Oldal tetejére


Depresszióra legjobb a beszélgetés

Annak ellenére, hogy számos depresszió elleni gyógyszer áll rendelkezésre, egyes esetekben a beszélgetés többet tehet a betegekért, mint az orvosságok. Felmérések szerint az idősebb depressziós betegek egyáltalán nem részesítik előnyben a gyógyszeres kezeléseket a pszichoterápiás beszélgetésekkel szemben. Ráadásul a klinikai tapasztalat is azt mutatja, hogy idősebb életkorban többet lehet tenni szóval a betegekért, mint a tablettákkal. Az idősek azért sem szeretik a gyógyszereket, mert más betegségeikre amúgy is éppen eleget szednek, így inkább igyekeznek csökkenti a gyógyszerek számát. A depresszió gyakran súlyosbítja az egyéb testi betegségeket, így e pszichés rendellenesség sikeres terápiája az egyéb bajok enyhülését is eredményezheti. Természetesen a gyógyszeres kezelés sem szükségtelen, de a beszélgetés elengedhetetlennek tűnik a gyógyulás érdekében. (Reuters Health 2006. november 29.)

Oldal tetejére


Az Extasy már az első alkalommal is ártalmas

A diszkókban népszerű „gyorsító” tabletta, az Extasy rendkívül ártalmas az agyműködésre. Már az első használat után kimutatható, hogy az agy egyes területeinek vérellátása romlik, csökken a memória, mely elsősorban a beszédben mutatkozik. Az eltérések nem súlyosak, de mérhetőek. A folyamatos droghasználat elpusztít egyes területeket az agyban, melyek azonban regenerálódhatnak, de nem lehet tudni, hogy ez milyen mértékben sikerül. A vizsgálatok eredménye azt mutatja, hogy az Extasy már egyetlen használat után is károsítja az agyat és a veszélyre fel kell hívni a fiatalok figyelmét. (Reuters Health 2006. november 28.)

Oldal tetejére


A terhesség alatti dohányzás programoz

Ausztrál orvosok szerint a terhesség alatt dohányzó anyák hozzásegítik születendő gyermeküket ahhoz, hogy ők is dohányosok legyenek. Az elképzelések szerint a méhlepényen átjutó nikotin a fejlődő magzat agyában olyan „lenyomatot” hagy, melynek hatására 14 éves korukig 3-szor nagyobb eséllyel lesznek dohányosok, mint azok, akiknek édesanyja nem hódolt e káros szenvedélynek kihordásuk alatt. Éppen ezért rendkívül fontosnak tartják az egészségügyi felvilágosítást e tekintetben. Ráadásul a dohányzó nők nehezebben esnek teherbe, a mesterséges megtermékenyítés során is rosszabbak az esélyeik, még akkor is, ha donor megtermékenyített petesejtet ültetnek be, mert a dohányzás kedvezőtlen feltételeket teremt a vérkeringés romlásán keresztül a beágyazódáshoz. (Reuters Health 2006. november 28.)

Oldal tetejére


A fejfájás nem gyógyszeres kezelése

Habár a fejfájás kezelésére kiváló gyógyszerek állnak rendelkezésre, mégis ismert, hogy e szerek hosszantartó szedése maga is a fejfájás okozója lehet. Ezért svéd szakemberek most azt javasolják, hogy a fejfájás kezelésének első lépése legyen valamilyen nem gyógyszeres eljárás. Ezek közül leginkább a nyak és a hát területeire összpontosító tornagyakorlatok, a stresszoldást segítő relaxációs technikák, légzőgyakorlatok, valamint az akupuntúra vált be, habár utóbbi csak nagyon lassan fejti ki hatását (az akupunktúra egyetlen igazolt hatása az enyhe fájdalomcsillapító képessége a szervezet ópiát-szerű anyagainak mozgósításán keresztül). A rendszeresen végzett kezelések eredményeként a betegek panaszai befejezés után még 3-6 hónappal múlva sem, vagy csak enyhe formában jelentkeztek. (Reuters Health 2006. november 28.)

Oldal tetejére


Az erőszakos videojáték feldühít

Amerikai szakemberek kimutatták, hogy azok a gyerekek, akik erőszakos jellegű videojátékokat játszanak, komoly kockázatnak teszik ki az agyukat. A vizsgálatok szerint ilyenkor az agyban a dühkitörésekért is felelős központ (amygdala) aktivitása fokozódik, míg az önuralomért felelős agyterületek gátlás alá kerülnek. A hatás nemcsak a videojáték alatt mérhető, hanem utána is. Összehasonlítva azon gyerekekkel, akik nem játszanak ilyen játékokat, az erőszakos szórakozást kedvelőknek az amygdalaban mérhető agyi aktivitása lényegesen magasabb. Mindez azt sugallja, hogy az erőszakos játékok, filmek, rajzfilmek valószínűleg megváltoztatják a gyerekek habitusát, ezért sürgősen szabályozni kellene az őket ért ilyen jellegű behatásokat. (HealthDay News 2006. november 28.)

Oldal tetejére


A bacon szalonna húgyhólyagrákot okoz

A bacon szalonna rendkívül népszerű az egész világon, nagyon sok étel ízét és „szárazságát” javítják vele. Ugyanakkor egy most közzétett vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy ha valaki hetente több mint 5 alkalommal fogyasztja, akkor mintegy 60%-kal megnő a húgyhólyagrák kialakulásának az esélye. A vizsgálat másik meglepő eredménye, hogy a bőr nélkül főtt csirke fogyasztása is ugyanilyen rákot okoz, mintegy 52%-kal növelve a kockázatot. A jelenség magyarázata nem teljesen világos, azt azonban tudni lehet, hogy a baconfogyasztással a füstölés során keletkező rákkeltő nitrózaminok nagy mennyiségben kerülnek a szervezetbe, ráadásul a sok szalonnát evők jelentős többsége kevés vitamindús táplálékot fogyaszt. A csirke bőrös főzésére pedig azért van szükség, mert bőr nélküli készítéskor több rákkeltő anyag keletkezi, mivel a húst magas hőtől ne védi a bőre. (Reuters Health 2006. november 27.)

Oldal tetejére


Rossz házasság és szülői feladatok

A túl sok konfliktussal terhelt házastársi kapcsolatokban a szülőknek nem marad elég erejük arra, hogy gyermeküket megfelelően támogassák. Legalábbis ez derül ki egy tanulmányból, mely szerint a szülő elhidegülése és egymás iránti ellenszenve óhatatlanul is megmutatkozik a gyereknevelésben, mégpedig olyan formában, hogy hajlamosabbak a gyerekkel kapcsolatos problémákat a szőnyeg alá söpörni, mivel már nem képesek az ő problémáikat is teljes mértékben felvállalni. Ennek következtében nem képesek elég melegséget és szeretet adni. Az ilyen gyerekeknek gyakran van iskolai beilleszkedési vagy tanulási problémája. A szakemberek szerint a szülő nemcsak kiabálással, hanem az érzelmek megvonásával is súlyos károkat okozhat a fiatal generációban, ezért felhívják minden szülő figyelmét, hogy vegyék komolyan szülői feladatukat. (Reuters Health 2006. november 24.)

Oldal tetejére


Az uszoda szénanáthát okozhat

Egy német vizsgálat szerint azok a gyerekek, akik gyakran járnak uszodába, nagyobb eséllyel lesznek szénanáthások, azaz pollen allergiások felnőttkorukban. A felelős valószínűleg a klórozott víz, amelynek páráját belélegezve a klór finom, enyhe sérüléseket okoz a tüdőn, amely nem rontja a légzést, viszont egy mélyebb kölcsönhatást eredményez az allergiát keltő anyagokkal. Azok a gyerekek, akik iskolás éveik alatt minden évben 3-11 alkalommal voltak klóros uszodában, 74%-kal nagyobb eséllyel lesznek allergiás betegek. Mindezek az eredmények alátámasztják azon korábbi megfigyeléseket, hogy a klórozott vízben való fürdéssorán a tüdő hiperpermeábilissá (túlzottan áteresztővé) válik, megnyitva ezzel az utat pl. az allergének előtt. (Reuters Health 2006. november 24.)

Oldal tetejére


A munkahelyi kiégés cukorbeteggé tesz

A munkában túlhajszolt és kiégett emberek nagyobb eséllyel lesznek cukorbetegek. A túl sok stressz következtében gyakrabban alakul ki a cukorbetegség időseb kori formája, az ún. nem inzulinfüggő diabétesz, amit 2-es típusúnak is szoktak nevezni. A vizsgálatok szerint a krónikus stressz és kimerültség ugyanúgy növeli a betegség kockázatát, mint az elhízás, a dohányzás, vagy a mozgásszegény életmód. A stressz és a cukorbetegség kapcsolatának pontos mechanizmusa nem ismert, korábban feltételezték, hogy esetleg a kialakuló magas vérnyomás egyik következménye lehet a cukorbetegség, de az ilyen cukorbetegek jelentős része azután lett beteg, hogy a hipertóniájukat sikeresen kezelték. Jelenleg az az álláspont, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a munkában ne égjünk ki, aludjunk eleget, mozogjunk rendszeresen, táplálkozzunk egészségesen és fordítsunk kellő időt a stressz oldására is. (Reuters Health 2006. november 22.)

Oldal tetejére


Küzdelem az ünnepek szomorúságával

Míg az emberek egy részének az év végi ünnepek az örömöt és a boldog családi együttlétet hozza el, addig másoknak a szomorúság és a lehangoltságot jelentik ezek a napok. Számos tényező járulhat hozzá ehhez a lehangoltsághoz: elvesztett hozzátartózó, felbomlott kapcsolatok, rossz családi viszonyok, túlzott elvárások, anyagi megszorítások, vagy éppen a média által festett idillikus ünnepi hangulat és körülmény hiánya. Ráadásul az évvége egyben a számvetés ideje is, és sokan úgy érezhetik, hogy az eltelt esztendő semmi sikert sem hozott. Az ünnepi depresszió legáltalánosabb tünetei a lehangoltság, örömtelenség a korábbi kedvtelésekben, feszültség, idegesség, megváltozott alvási szokások, valamint a túlzott evés és alkoholfogyasztás. Azt tanácsolják, hogy az állapot elkerülése érdekében tűzzünk ki reális elvárásokat az ünnepekkel szemben, ne bonyolítsuk túl az eseményeket és ne költekezzük túl magunkat. Ha az ünnep nem tökéletes, ne keseredjünk el, mert vannak ennél fontosabb dolgok is az életben, koncentráljunk azokra. Hagyjunk időt a pihenésre és a kikapcsolódásra, ne rohanással teljen az ünneplés. Ne foglalkozzunk a múlt fájó emlékeivel, vagy legalábbis tudatosan kerüljük a folytonos önmarcangolást. Helyette keresünk beszélgetőpartnert, vagy látogassunk meg valakit. Gondoljunk az örömteli dogokra ahelyett, hogy az elmúlt év sikertelenségein rágódnánk. És végül legyünk mértékletesek az ünnepen, mert az ital és a sok evés csak tovább fog rontani a hangulatunkon. (HealthDay News 2006. november 21.)

Oldal tetejére


2119 Pécel, Ráday u. 12., Magyarország
ESZO Híradó – egészségmegőrzéssel, a prevenció és gyógyítás területén végzett közérdekű tudományos kutatásokkal és a Hetednapi Adventista Egyház egészségügyi szolgálataival kapcsolatos híreket és információkat tartalmaz.
A lap bármely részének másolása nem kötődik a kiadó előzetes hozzájárulásához.
Észrevételeket, javaslatokat, híranyagokat az alábbi címre várunk: Hetednapi Adventista Egyház – ESZO, 2119 Pécel, Ráday u. 12.; e-mail cím: eszoinfo@adventista.hu
Az ESZO Híradó szerkesztői: Ősz-Farkas Ernő felelős szerkesztő; Dr. Gáspár Róbert – szakmai szerkesztő; Fenyvesi Eszter – szerkesztői munkatárs; Árvai Gergely – technikai munkatárs. Honlap: www.adventista.hu/eszo