ESZO Híradó
2006. augusztus - szeptember
 

Depresszió és öngyilkosság
Testedzés anorexiásoknak
A cigaretta elősegíti az emlőrákot
Váltott éjszakai műszak és a prosztatarák
Influenza és a légi közlekedés
A düh árt a tüdőnek
Gyümölcslével az Alzheimer-kór ellen
Az elhízás és a férfi meddőség
A kutya, a légszennyezés és az asztma
A városi testedzés veszélyei
 


Depresszió és öngyilkosság

Ismert, hogy az öngyilkosságok javarésze a hangulati betegségben szenvedők körében történik meg. A depresszió amellett, hogy korunk egyik leggyakoribb panasza, sokszor kombinálódik valamilyen függőséggel. Ez azonban nagymértékben megnöveli az öngyilkosság veszélyét. Különösen azoknál nagy a kockázta, akik nem a klasszikus értelemben vett alkoholisták vagy kábítószer-élvezők, hanem alkalmanként, de azért heti gyakorisággal részegednek le vagy lövik be magukat. Ha egy ilyen esemény éppen egy depressziós mélyponttal esik egybe, akkor az öngyilkossági késztetés is megsokszorozódik. Szükség volna a jelenleginél lényegesen több krízisközpont működtetésére, valamint az egymásra való odafigyelésre, hogy a pszichésen bajba jutott embereknek azonnali segítséget lehessen nyújtani. (SAMSHA News 2006. szeptember 16.)

Oldal tetejére


Testedzés anorexiásoknak

Az anorexia nervosa általában a fiatal nők betegsége, melyben nem képesek elfogadni saját testsúlyúkat és a további fogyás érdekében lényegében koplalnak. Ha nem sikerül időben gyógyszeresen és pszichésen segítséget nyújtani, akkor a kór halálhoz vezet. A legújabb tapasztalatok szerint az ilyen betegségben szenvedőknek segítséget nyújthat a testmozgás. Mivel a klinikákra meglehetősen legyengült állapotban kerülnek be a páciensek, ezért kezdetben csak ún. rezisztencia tréninget folytatnak velük, amely egy minimális megterhelést jelent a szervezetnek, figyelembe véve azt a tényt, hogy ezek a beteg szinte teljesen felélték izomzatukat. A fokozatos mozgásprogram elősegíti az izmok újraépülését és megerősödését, és nem kevés szerepet játszik a pszichés állapot javulásában is.(Reuters Health 2006. szeptember 14.)

Oldal tetejére


A cigaretta elősegíti az emlőrákot

Talán egyetlen olyan káros szenvedély sincs, amiről annyi negatívumot és egészségromboló hatást lehetne elmondani, mint a cigarettázás. Ennek ellenére a dohányosok száma nem csökken, sőt a fiatalkorúak körében világszerte emelkedő tendencia mutatkozik. A dohányzás és az emlőrák kapcsolatát már korábban is sejtették, de eddig direkt bizonyítékot nem sikerült találni. Egy nemrégiben befejezett vizsgálat azonban kimutatta, hogy a dohányfüstben lévő káros anyagok hatására az emlő sejtek nem tudnak normális módon osztódni, hanem a rákos sejtek irányában tolódnak el. Ezek a kísérletek természetesen sejtenyészeten történtek, de a mechanizmus bizonyított. Az élő szervezetben számos kompenzáló mechanizmus is működik, mely ugyan megakadályozza vagy lassítja a rákos folyamatok elindulását, de minden elszívott cigarettával nagyobb esélyt adunk az emlődaganat létrejöttéhez. (Reuters Health 2006. szeptember 13.)

Oldal tetejére


Váltott éjszakai műszak és a prosztatarák

A prosztatadaganatok száma az utóbbi évtizedben jelentősen emelkedett, amelynek okaként a helytelen táplálkozást, a dohányzást és egyéb életmódbeli hiányosságokat szoktak felhozni, bár sok esetben ezek vita tárgyát képezik. A legújabb eredmények szerint a betegség létrejöttében szerepe van a többműszakos munkának is. Kimutatták, hogy azok, akik váltott éjszakai műszakban dolgoznak (azaz valamikor éjszakások, valamikor nem) nagyobb eséllyel kapnak prosztatarákot, mint a nappali munkások, vagy az állandó éjszakai dolgozók. Egyébként az éjszaki munkásoknál is gyakoribb a betegség előfordulása, mint a nappali dolgozóknál. A szakértők a magyarázatot abban látják, hogy az éjszakai alvás közben a szervezetben a melatonin nevű hormon szabadul fel, amely amellett, hogy a jó alvást biztosítja erős antioxidáns hatással is rendelkezik, ami véd a rákos sejtek kialakulásával szemben. Feltehető, hogy a melatonin termelődésének szabályozása az éjszakai váltott műszakban dolgozóknál borul fel leginkább (Reuters Health 2006. szeptember 13.)

Oldal tetejére


Influenza és a légi közlekedés

Régóta tudjuk, hogy a kontinenseket átszelő, de kontinensen belüli repülőutak képesek arra, hogy a világ bármely tájára gyorsan eljussanak betegséget terjesztő baktériumok és vírusok. Egy most megjelent tanulmány szerint ennek bizonyítékát a 2001. szeptember 11-i terrortámadás utáni igencsak korlátozott légi közlekedés miatti megváltozott járványterjedés adta. Az influenzajárvány megjelenése az Egyesült Államokban február elejére tehető, a legtöbb haláleset a hónap közepén szokott történni. Ezzel szemben 2002-ben a járvány csak február közepén jelentkezett és a halálozási csúcs is mint egy két hetet késett. Ebben az évben az influenzának 53 napra volt szüksége, hogy végigjusson az egész USA-n, ami a szokásos 33 napos időtartamhoz képest 60%-os lassulást jelentett. Ugyanakkor egy másik nagy országban Franciaországban, ahol a repülési korlátozásnak nem volt érezhető hatása, lényegében a 2002-es influenza terjedése is a korábbi évekhez hasonlóan történt. (Reuters Health 2006. szeptember 12.)

Oldal tetejére


A düh árt a tüdőnek

Az már régebb óta ismert, hogy a kezeletlen érzelmi kitörések, a hosszan fennálló dühérzet ártalmas a szívnek, de most az is kiderült, hogy- legalábbis idősebb korban- a tüdőnek sem tesz jót. Kimutatták, hogy akiben túl sok a negatív érzelem, azoknál a tüdőfunkció romlása, mely az öregedéssel együtt amúgy is beindul, felgyorsul. Ez egyrészt azzal is összefügghet, hogy az érzelmeket kezelni nem tudók többet dohányoznak, de a jelenség a nemdohányzóknál is kimutatható. Habár a pontos mechanizmus nem ismeretes egyelőre, mégis kijelenthetjük, hogy újabb bizonyítékát találták a stressz okozta szervi megbetegedéseknek. A szakemberek azt tanácsolják, hogy dühroham esetén inkább nyugodjunk meg és spóroljunk a túlzott szuszogással (HealthDay News 2006. augusztus 31.)

Oldal tetejére


Gyümölcslével az Alzheimer-kór ellen

Az Alzheimer-kór az idősek rettegett betegsége, mely során az agyban ún. béta-amiloid fehérjék jelennek meg, melyek teljes mértékben leépítik az agy működését. Azt eddig is sejtették, hogy az antioxidánsok bevitele a szervezetbe lassíthatja vagy akár meg is akadályozhatja a betegséget, de eddig inkább a sárgarépában használt béta-karotin típusú anyagokra figyeltek, melyek azonban nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Egy most befejeződött vizsgálat azonban kimutatta, hogy azoknak, akik hetente legalább háromszor isznak gyümölcs-vagy zöldséglevet, melyet a termésből készítenek (azaz héjastól), 76%-kal kisebb esélyük van a betegségre, mint akik nem isznak heti gyakorisággal ilyet. Ha valaki hetente csak egy ilyen lékészítményt fogyaszt, az is 16%-kal csökkenti a kockázatot. A kutatók szerint a hatásért felelős anyagok a gyümölcsök és zöldségek héjában található polifenol típusú vegyületek lehetnek. (HealthDay News 2006. augusztus 31.)

Oldal tetejére


Az elhízás és a férfi meddőség

Egyre több a meddőséggel küszködő pár és egyre több az olyan eset, amikor a férfi nemzőképességének csökkenését állapítják meg. Amellett, hogy a sok autóban ülés, alkoholfogyasztás és cigarettázás egészen biztosan rontja a nemzőképességet, most az is bizonyítást nyert, hogy az elhízás is meddőséget okozhat. Az eddigi vizsgálatok szerint egy 9-10 kg többletsúly akár 10%-kal is csökkentheti a spermiumok megtermékenyítő képességét. Ráadásul az elhízás minden más tényezőtől függetlenül is a férfiak terméketlenségéhez vezet. (NIH News 2006. augusztus 31.)

Oldal tetejére


A kutya, a légszennyezés és az asztma

Kaliforniai kutatók kimutatták, hogy azoknál az asztmás gyerekeknél, akiknél otthon van kutya, a légszennyezési adatok romlásával gyakrabban fordul elő asztmás roham, mint azoknál, akik nem tartank kutyát. Érdekes módon az egyébként rendkívül allergénnek tartott macskák nem fokozták a panaszokat. A szakemberek egyelőre nem tudják, hogy a kutya milyen módon járul hozzá az asztmás panaszok súlyosbodásához gyermekkorban, mindenesetre azt tanácsolják, hogy asztmás gyerek környezetében ne tartsanak ebeket. (HealthDay News 2006. augusztus 30.)

Oldal tetejére


A városi testedzés veszélyei

A városok utcáin gyakran látni futó, kerékpározó vagy éppen görkorcsolyázó testedzőket. A szakemberek azonban felhívják a figyelmet, hogy a légszennyezés miatt ez ártalmas is lehet. A legtöbb város levegőjét a finom porok, a szén-monoxid és a szmogot jórészben alkotó ózon szennyezi. Ezek a benzines és diesel autók, valamint a buszok és teherautók kipufogó gázából származnak, de természetesen a környező ipari üzemek szennyezése sem elhanyagolható. Ha valaki a légszennyezési csúcsban sportol, az komoly irritációt okozhat a tüdőnek köhögéssel és oxigénhiánnyal. Ezért azt javasolják, hogy vagy kora reggel vagy késő este végezzük a kinti sportokat, és soha ne edzzünk olyan helyen, ahol erős forgalom van. (HealthDay News 2006. augusztus 26.)

Oldal tetejére


2119 Pécel, Ráday u. 12., Magyarország
ESZO Híradó – egészségmegőrzéssel, a prevenció és gyógyítás területén végzett közérdekű tudományos kutatásokkal és a Hetednapi Adventista Egyház egészségügyi szolgálataival kapcsolatos híreket és információkat tartalmaz.
A lap bármely részének másolása nem kötődik a kiadó előzetes hozzájárulásához.
Észrevételeket, javaslatokat, híranyagokat az alábbi címre várunk: Hetednapi Adventista Egyház – ESZO, 2119 Pécel, Ráday u. 12.; e-mail cím: eszoinfo@adventista.hu
Az ESZO Híradó szerkesztői: Ősz-Farkas Ernő felelős szerkesztő; Dr. Gáspár Róbert – szakmai szerkesztő; Fenyvesi Eszter – szerkesztői munkatárs; Árvai Gergely – technikai munkatárs. Honlap: www.adventista.hu/eszo