ESZO Híradó
2006. július
 

85 év felett nem jó az alacsony vérnyomás
A könnyű dohányosok nehezen szoknak le
Az alkohol győz a drogok felett?

Az alváshiány és a légkondicionálás hízlal
A kényszermozgás betegség lehet
Vegetáriánus étrenddel  a limfómák ellen
A kadmium mellrákot okoz
A diabetes előretörése

 

85 év felett nem jó az alacsony vérnyomás

Igencsak meghökkentő eredményről számolt be egy finn orvoscsoport. Azt találták, hogy a 85 év feletti idősek körében minél alacsonyabb a vérnyomás, annál nagyobb a halálozási arány. A 9 évig tartó és több mint 500 embert bevonó vizsgálat szerint ebben az idős korban az a legjobb, ha a vérnyomás szisztolés értéke valamivel 160 Hgmm felett van, míg a 140 Hgmm alatti érték kifejezetten rontja az életesélyeket. A megfigyelés magyarázatára egyelőre nincs kielégítő válasz, azonban feltételezik, hogy idős korban magasabb vérnyomásérték szükséges a szervek vérellátásának és működésének biztosításárára. Természetesen a 85 év alattiak részére továbbra is az egészséges vérnyomás a 140/90 Hgmm alatti érték (Reuters Health 2006. június 30.)

Oldal tetejére


A könnyű dohányosok nehezen szoknak le

Továbbra is élnek azok a tévhitek, hogy az ún. light, azaz könnyű cigaretták, melyek kevesebb nikotint és kátrányt tartalmaznak, kevésbé veszélyesek, holott számtalan bizonyíték áll rendelkezésre a kevesebb tartalomanyag okozta károsító hatásokról is. Kimutatták, hogy a light cigarettákat szívók sokkal mélyebben tüdőzik le a füstöt, így kb. annyi nikotin tud felszívódni a szervezetükbe, mint a normál cigarettából. Ráadásul a pszichés nyugalom, hogy a dohányzás egy kevésbé ártalmas változatát választották, gyakorlatilag az emberek többségét visszatartja a leszokástól. A felmérések szerint csak az Egyesült Államokban mintegy 30 millió ilyen dohányos él. A szakértők szerint komoly erőfeszítéseket kell tenni a tévhitek eloszlatására. (Reuters Health 2006. június 30.)

Oldal tetejére


Az alkohol győz a drogok felett?

Az Egyesült Államokban készült felmérés szerint az alkohol évente több halálos áldozatot szed, mint az illegális droghasználat. Az alkohol miatti betegségek, balesetek, erőszakos cselekmények messze meghaladják a drogozás miatt bekövetkező tragédiákat. Ennek ellenére a drogellenes kampányra mintegy 25-ször nagyobb összeget költenek, mint az alkohol elleni propagandára. Ráadásul az eladott alkohol mintegy 16%-át fiatalkorúak isszák meg. A szakértők a szabályok és a törvények szigorítását szorgalmazzák az alkoholfogyasztás visszaszorítása érdekében. (HealthDay News 2006. június 29.)

Oldal tetejére


Az alváshiány és a légkondicionálás hízlal

Habár senki nem vitatkozik azon, hogy a helytelen tápláélkozás és a mozgáshiány nagymértékben hozzájárul az elhízás kialakulásához, újabb és újabb tényezőkről derül ki, hogy szerepet játszhatnak feles kilóink létrejöttében. Az egyik ilyen tényező az alváshiány. Kimutatták, hogy szükségesnél kevesebb alvásidő miatt fokozódik az étvágy. Ez mát akkor is jelentős mértékben jelentkezik, ha az alvásidő 2 órával rövidül. Mivel a mai modern életvitel szerves részévé vált az éjszakázás, ez mindenképpen tömegeket érintő probléma lehet. A másik ilyen tényező a légkondicionálás, mivel a melegben az emberek kevesebbet esznek és több energiát használnak fel, azonban a klimatizált környezetben nem csökken az étvágy, így elmaradhat az egyébként szokásos nyári súlycsökkenés. Emellett a szakértők sezrint az élemiszeripar által használt adalékanyagok, valamint a rovarölőszerek szintén hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a szervezet lassabban képes lebontani zsírrraktárait. érték (Reuters Health 2006. június 26.)

Oldal tetejére


A kényszermozgás betegség lehet

Sok ember panaszkodik, hogy „kényszemozgásos” a lába, (orvosi nevén nyugtalan láb szindróma), melynek tünete, hogy általában este vagy éjszaka ellenállhatatlan kényszert érzünk, hogy nyugalomban lévő lábunkat mozgassuk, behajlítsuk, megfeszítsük. Mindezt gyakran még viszketés is kíséri. Minél tovább maradunk mozdulatlan, annál erősebbek a tünetek. A panaszok gyakran terhesség alatt jelentkeznek, de ez esetben a szülés után rendszerint automatikusan elmúlnak. A szakemberek szerint a tünetek akár neurológiai betegségre is utalhatnak, ezért súlyos panaszok esetén feltétlenül orvoshoz kell menni és gyógyszeres kezelést kell folytatni. A szindróma megelőzése és enyhítése érdekében pedig azt tanácsolják, hogy tartózkodjunk a koffein- és alkoholtartalmú italok fogyasztásától, illetve konzultáljunk az orvossal és a gyógyszerésszel, hogy esetleg más szedett gyógyszereink nem járulnak-e hozzá a kényszermozgáshoz. (HealthDay News 2006. június 23.)

Oldal tetejére


Vegetáriánus étrenddel  a limfómák ellen

A nyirokrendszeri daganatok (limfómák) megelőzéséről eddig nem sok ismerettel rendelkeztünk, a legtöbb esetben úgy tartják, hogy ezek betegségek többnyire nem megjósolhatóak. Egy most megjelent tanulmány szerint azonban az ún. non-Hodgkin limfóma esetében bizonyítható, hogy a sötét zöld színű növényi ételek, a brokkoli és a kelbimbó rendszeres fogyasztása csökkenti a betegség kialakulását. Azt találták, hogy a zömében ilyen ételeket fogyasztóknál (heti 20x) a betegség kialakulásának kockázata mintegy 42%-kal csökken. Valószínűsítik, hogy a hatásért a növényekben lévő antioxidáns vegyületek a felelősek, feltehetően elsősorban a lutein és a zeaxantin. Emellett a mikroelemek közül a magas cinktartalomnak lehet még jótékony hatása. (Reuters Health 2006. június 23.)

Oldal tetejére


A kadmium mellrákot okoz

Azoknak a nőknek, akiknek a vizeletében magas a kadmium mennyisége, kétszer nagyobb esélyük van a mellrák kialakulására. Kimutatták, hogy a kadmium megtalálható az emlőszövetben is és ösztrogén-szerű hatással bír. Mivel a legtöbb emlőrák az ösztrogén hatására nő (ösztrogén függő), így érthető a kadmimum mellrákot okozó tulajdonsága. Mindez felveti a környezetszennyezés és az emlőrák kapcsolatát, ugyankkor azt is hangsúlyozni kell, hogy jelentős kadmium jut be a szervezetbe a dohányzás révén is. (Reuters Health 2006. június 22.)

Oldal tetejére


A diabetes előretörése

A felmérések szerint a középkorú amerikaiak körében az új cukorbetegek száma az elmúlt 30 évben megduplázódott, ami több mint aggasztó. Ennek hátterében minden bizonnyal az áll, hogy jelenleg az amerikaiak kétharmada elhízott, ami egyenes út a cukorbetegséghez. A szakemberek szerint ez nemcsak a felnőtteket veszélyezteti, hanem hosszútávon a gyerekeket és a gyerekek gyerekeit is, hiszen a helytelen életmódbeli szokásokat könnyen átveszik az utódok is. A legjobb megoldásként gyökeres életmód-változtatást javasolnak az amerikai társadalom széles rétegeinek. (HealthDay News 2006. június 19.)

Oldal tetejére


2119 Pécel, Ráday u. 12., Magyarország
ESZO Híradó – egészségmegőrzéssel, a prevenció és gyógyítás területén végzett közérdekű tudományos kutatásokkal és a Hetednapi Adventista Egyház egészségügyi szolgálataival kapcsolatos híreket és információkat tartalmaz.
A lap bármely részének másolása nem kötődik a kiadó előzetes hozzájárulásához.
Észrevételeket, javaslatokat, híranyagokat az alábbi címre várunk: Hetednapi Adventista Egyház – ESZO, 2119 Pécel, Ráday u. 12.; e-mail cím: eszoinfo@adventista.hu
Az ESZO Híradó szerkesztői: Ősz-Farkas Ernő felelős szerkesztő; Dr. Gáspár Róbert – szakmai szerkesztő; Fenyvesi Eszter – szerkesztői munkatárs; Árvai Gergely – technikai munkatárs. Honlap: www.adventista.hu/eszo