ESZO Híradó
2006. áprilistól júniusig
 

Spanyol ötletek az időskori vérnyomásra
Szipuzó tizenévesek
Alacsony kalóriával a hosszabb életért
A tumorok legalább fele megelőzhető
Az amalgán tömés nem veszélyes
Fénnyel a téli depresszió ellen
A napszemüveg nemcsak divat
Az elrejtett érzelmek szívbetegséghez vezetnek
A grapefruit titka lelepleződött
 

Spanyol ötletek az időskori vérnyomásra

Spanyolországban a 65 év feletti lakosság csaknem fele magas vérnyomásban szenved, ugyanakkor csak a töredéke van ennek tudatában, hiszen a betegségnek különösebb tünete nincsen. Ugyanakkor a magas vérnyomás felelős olyan súlyos állapot kialakulásáért, mint az agyi érkatasztrófa, a szívbetegségek és a veseelégtelenség. Hangsúlyozni kell, hogy a betegség nem természetes velejárója az öregedésnek. A spanyol egészségügyi hatóságok most arra hívják fel a figyelmet, hogy a hipertónia megelőzhető idősebb korban is. Ehhez arra van szükség, hogy megőrizzük a normális testsúlyunkat, mindennap mozogjunk, több gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és alacsony zsírtartalmú ételt együnk, csökkentsük a sóbevitelt, és ne igyunk alkoholt. A spanyol szakemberek szerint ezek a lépések önmagukban eredményesek lehetnek, ha ezek mellett sem kielégítő az eredmény, akkor szükséges lehet még vérnyomáscsökkentő alkalmazása. A felvilágosítás érdekében létrehoztak egy telefonszámot, ahol napközben bárki érdeklődhet a vérnyomásbetegség megelőzéséről és csökkentési lehetőségeiről, valamint ingyenes kiadványokban tájékoztatják a lakosságot az eredményes magas vérnyomás elleni küzdelemről. (National Heart, Lung, and Blood Institute, 2006. március 21.)

Oldal tetejére


Szipuzó tizenévesek

A felmérések szerint aggasztó mérteket ölt a tizenéves korosztály körében a szipuzásnak nevezett droghasználat, melynek lényege, hogy valamilyen szerves oldószer vagy bódító gáz belélegzésével esnek kábulatba. Csak az Egyesült államokban az elmúlt 3 évben mintegy 1,8 millió 12-17 éves korú fiatal kezdett szipuzni. A leggyakrabban használt anyagok a különféle ragasztók, cipőtisztító szerek, benzin, öngyújtótöltő folyadék, festékes spray-k, tisztítószerek, és egyéb, háztartásban használatos vegyi anyagok. A szakértők szerint a legnagyobb gond az, hogy a szipuzásra használt vegyületek otthon találhatóak, és lényegében többségük nélkülözhetetlen kellékei a lakókörnyezet vagy akár a ruházat tisztántartásának. Az egyetlen megoldás, ha a szülők elzárva tartják ezeket a szereket, illetve ha felkészültek abban a tekintetben, hogy a különféle oldószerek okozta bódulatnak melyek a tünetei és még időben közbe tudnak avatkozni.  (Substance Abuse and Mental Health Services Administration, 2006. március 16.)

Oldal tetejére


Alacsony kalóriával a hosszabb életért

Korábban ismert volt, hogy a laboratóriumi rágcsálók életét mérhetően meghosszabbítja, hogyha alacsony kalóriatartalmú táppal etetik őket, azonban ezt emberen eddig még nem sikerült igazolni. Egy közelmúltban megjelent vizsgálat tanúsága szerint azonban ez az emberben is működhet. Elhízott embereknél a táplálék kalóriatartalmát 25%-kal mérsékelték, aminek következtében csökkent a maghőmérsékletük (belső szervek hőmérséklete) és az éhgyomri inzulinszintjük. Ha ezek az értékeke magasak, akkor úgy tartják, hogy hozzájárulnak a korai öregedéshez. Emellett néhány anyagcsere faktor szintje is kedvező váltást mutatott. Összességében tehát az alacsonyabb energiatartalmú ételek tartós fogyasztása nagy valószínűséggel csökkenti az öregedés folyamatát. (National Institute on Aging, 2006. április 4.)

Oldal tetejére


A tumorok legalább fele megelőzhető

Az amerikai szakemberek szerint, ha csupán azt megtennénk, amit tudunk, hogy megelőzi a daganatos betegségeket, akkor a rákos elváltozások minimum fele teljesen kivédhető lenne.

Az egyik ilyen kivédhető tényező a dohányzás, ami csak az Egyesült Államokban évente mintegy 170000 daganatos halálozásért (tüdő-, szájüreg-, orrüreg-, gége-, nyelőcső-, gyomor-, máj-, hasnyálmirigy-, vese-, húgyhólyag- és méhnyakrák)  felelős. A nemdohányzó, de passzív dohányos emberek körében pedig rendkívül magas a tüdőrákos halálozás. Bár a dohányzók száma az USA-ban csökkent, további visszaszorításra van szükség, melyet cigaretta adójának emelésével, a tiszta levegő biztosítására szolgáló még szigorúbb törvényekkel, valamint a dohányzásról való leszokást segítő módszerek felkínálásával és fejlesztésével kívánnak elérni.

A másik nagy probléma az elhízás, aminek létrejöttében szerepet játszik a rossz táplálkozás és a mozgásszegény életmód is. Az USA-ban mintegy 200000 ember hal meg az elhízás következtében létrejövő rákos betegségekben, melyek közül az egyik leggyakoribb az emlőrák és a vastagbéldaganat. Mindkét betegség jórészt megelőzhető rendszeres és bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztással, naponta legalább 30 perc testmozgással és a rendszeres szűrővizsgálatok elvégzésével.  (American Cancer Society, 2006. április 5.)

Oldal tetejére


Az amalgán tömés nem veszélyes

Újra és újra felröppennek a hírek, hogy a fogtömésre használt higanytartalmú vegyület, az amalgán hosszú évek alatt bejut a szervezetbe, és ott ártalmakat okoz. Egy most lezárult vizsgálatban, melyben amalgánnal betömött fogakkal rendelkező gyerekeket vizsgáltak 7 éves időtartamban kimutatták, hogy bár a vizeletükben a higanytartalom enyhén emelkedett, ugyanakkor az évek elteltével is alacsony maradt, és semmilyen ártalmat nem okozott a szervezetükre és a fejlődésükre. A fogorvosok mintegy 150 éve használják az almalgámt fogtömésre, ami ezüst, higany, cink, réz és más fémek ötvözete. A vizsgálatot most azért végezték el gyerekkortól kezdve, mert a higany okozta ártalmakra a gyerekek a legérzékenyebbek.  (National Institute of Dental and Craniofacial Research, 2006. április 18.)

Oldal tetejére


Fénnyel a téli depresszió ellen

A téli depresszió ismert hangulati betegség, mely az ősz végén kezdődik és általános kimerültséggel, lehangoltsággal és kedvetlenséggel jár. A betegség kezelésére rendelkezésre állnak gyógyszerek, melyeket általában a depresszió kezelésében is alkalmaznak, ezek közül az egyik leggyakrabban használt hatóanyag a fluoxetin. A téli depresszió természetes gyógykezelése fénnyel történik, amikor is a betegeket naponta 30 percre 100000 lux fényerővel világítják meg. Egy nemrég befejezett vizsgálat szerint a fénykezelés pontosan olyan hatásos a téli depresszióban, mint a gyógyszeres, sőt még azzal az előnyel is jár, hogy nem kell várni kb. 2 hetet a hatás kialakulására, hanem már a kezelés első hetében látható a javulás. Emellett természetesen a fénykezelés nem produkálja azokat a mellékhatásokat sem, melyek a fluoxetin terápia velejárói.  (American Psychiatric Association, 2006. május 1.)

Oldal tetejére


A napszemüveg nemcsak divat

Egyre több szakember figyelmeztet arra, hogy a nyári időszakban nagyon fontos az ultraibolya sugárzást kiszűrő napszemüveg hordása, illetve napellenzős fejfedő viselése. Bizonyított tény, hogy az erős napsugárzás károsítja a szemet, elsősorban szürkehályoghoz és az időskori sárgatest elfajulás nevű betegséghez vezet, melyek eredménye a csökkent látás vagy akár a teljes megvakulás. Természetesen az elváltozások nem egyik napról a másikra, hanem hosszú évek alatt alakulnak ki, ezért már gyermekkorban nagyon fontos a védekezésre való nevelés. Válasszunk olyan napszemüveget, mely bevizsgált UV szűrő hatással bír, a gyerekek esetében külön ügyeljünk arra, hogy a szemüveg jól illeszkedjen a szemükre. (HeatlthDay News, 2006. május 6.)

Oldal tetejére


Az elrejtett érzelmek szívbetegséghez vezetnek

Azok az emberek, akik hajlamosak magukba fojtani negatív érzelmeiket, de közben hosszan és fájdalmasan élik meg ezeket, nagyobb eséllyel lesznek szívbetegek. Egy nemrég közzétett tanulmány szerint az ilyen beállítottságú emberek körében ötször gyakoribb a szívinfarktus előfordulása. A negatív élmények hátterében gyakran az önkifejezés elnyomása áll, mivel ezek a betegek attól félnek, hogy ha megnyílnak mások előtt, nevetségesség vagy sebezhetővé válnak. A szakemberek most azon dolgoznak, hogy a befelé forduló embereknek egyrészt segítsenek megnyílni, másrészt az ilyen típusú személyiségeket alaposabban szűrjék a szívbetegségre utaló tünetekre. (Reuters Health, 2006. május 9.)

Oldal tetejére


A grapefruit titka lelepleződött

A grapefruitról ismert, hogy egyrészt keserű ízű, másrészt pedig levének fogyasztása megnyújthatja és felerősítheti egyes gyógyszerek hatását. Most sikerült azonosítani azokat a funarokumarinoknak nevezett vegyületeket, melyek mindkettő tulajdonságáért felelősek. Ha a funarokumarinokat eltávolítják a grapefruit léből, akkor az lényegében olyan lesz, mint egy narancs juice, azaz sem nem keserű, sem nem gyógyszerhatás befolyásoló. A felfedezett vegyületek eltávolításával olyan grapefruit készítményeket lehet előállítani, melyet bárki fogyaszthat, ugyanakkor a vegyületcsoport alkalmazásával most már teljesen szabályozott körülmények között számos gyógyszer hatását lehet erősebbé és elnyújtottá tenni. (HealtDay, 2006. május 9.)

Oldal tetejére


2119 Pécel, Ráday u. 12., Magyarország
ESZO Híradó – egészségmegőrzéssel, a prevenció és gyógyítás területén végzett közérdekű tudományos kutatásokkal és a Hetednapi Adventista Egyház egészségügyi szolgálataival kapcsolatos híreket és információkat tartalmaz.
A lap bármely részének másolása nem kötődik a kiadó előzetes hozzájárulásához.
Észrevételeket, javaslatokat, híranyagokat az alábbi címre várunk: Hetednapi Adventista Egyház – ESZO, 2119 Pécel, Ráday u. 12.; e-mail cím: eszoinfo@adventista.hu
Az ESZO Híradó szerkesztői: Ősz-Farkas Ernő felelős szerkesztő; Dr. Gáspár Róbert – szakmai szerkesztő; Fenyvesi Eszter – szerkesztői munkatárs; Árvai Gergely – technikai munkatárs. Honlap: www.adventista.hu/eszo