ESZO Híradó
2006. március
 

60 évvel az atombomba után
A gyerekkori depresszió és a droghasználat
Az anorexia veszélyei
Madárinfluenza kilátások
Az idősek és a csontsűrűség vizsgálat
A nagy zaj daganatot okozhat
Veszélyes tizenéves csók
A játékszenvedély kezelése

 

60 évvel az atombomba után

A Japánra ledobott atombombák hatása még mindig kimutatható a még életben lévő túlélők között. A bombatámadásból megmenekülteknél lényegesen nagyobb számban fordul elő pajzsmirigy daganat, mind jóindulatú és rosszindulatú is. A 4100 túlélőt felölelő vizsgálat adatai szerint 45%-uknál mutatható ki valamilyen tumoros pajzsmirigy elváltozás. A nemek eloszlása szerint a nők jóval érintettebbek a problémában. A szakértők azt gondolják, hogy az elszenvedett sugárártalom élethosszig tartó, és annál súlyosabb, minél fiatalabb korban éri az embert.  (HealthDay News, 2006. február 28.)

Oldal tetejére


A gyerekkori depresszió és a droghasználat

Holland orvosok szerint a gyermekkorban depresszióban szenvedők felnőtt korukban nagyobb valószínűséggel fognak a stimuláló hatású Extasy tabletta után nyúlni. (A tabletta hatóanyaga egy amfetamin származék, mely csökkenti a fáradtságérzetet, feldobja a hangulatot, sőt, akár hallucinációt is okozhat.) Mivel a hangulatbetegeknek szüksége van relaxációra és az elégedettség érzésére, ezért az Extasy alkalmas pótszernek bizonyul. Ugyanakkor számos életet veszélyeztető mellékhatása mellett maga a tabletta segíti elő a depresszió újbóli kialakulását. Éppen ezért rendkívüli csapdát jelent azoknak, akik gyerekként depresszióban szenvedtek, majd felnőve ehhez a szerhez nyúlnak (természetesen azoknál is hasonló a helyzet, akiknek nem volt depressziós kórelőzménye!).  (HealthDay News, 2006. február 24.)

Oldal tetejére


Az anorexia veszélyei

Az anorexia nervosa nevű betegség a kórós soványság és étvágytalanság kórképe. A betegek nem képesek elfogadni testsúlyukat, és bár rendkívül soványak, mégis tovább akarnak fogyni. Ha nem sikerül beavatkozni, a kórkép biztosan halálhoz vezet. Az ilyen betegségben szenvedőknek kilencszer nagyobb esélyük van a korai halálozásra. A szakemberek szerint a helyzet aggasztó, és minél később kezdenek el kezelni valakit, annál kisebb az esély a gyógyulásra. Mivel ezt a betegséget pszichés elváltozásként tartják számon, nagyon fontos az ilyen páciensek pszichés támogatása, lelkigondozása. Különösen oda kell figyelni a serdülő lányokra, hiszen az anorexia szinte kizárólag a nők betegsége és nagyon korán kezdődik.  (Reuters Health, 2006. február 23.)

Oldal tetejére


Madárinfluenza kilátások

A jelenlegi madárinfluenza járvány Koreából indult, és Kínán keresztül Indonéziába és Törökországba, onnan pedig Európába és Afrikába is eljutott. Magyarországon is szinte naponta találnak madárinfluenzában elpusztult vadmadarakat. Eddig a világ 32 országában és Hong-Kongban mintegy 200 millió szárnyast kellett leölni, közel 200 ember betegedett meg és a betegek fele már meghalt a kórban. Hangsúlyozni kell azonban, hogy a vírus emberről-emberre terjedő változata egyelőre még csak elmélet. A szakemberek azonban nem tartják kizártnak, hogy ha ez létrejön, akkor nem csak egy helyen, hanem több területen egyszerre is megvalósulhat. Ez felgyorsíthatja egy világméretű járvány kialakulását. Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy jelenleg a szigorú intézkedésekkel jó esély van az emberi megbetegedések kockázatának csökkentésére. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ha a járvány kitombolja magát a madarak között és elvonul, akkor sincs még itt a fellélegzés ideje, mert a potenciálisan veszélyeztetett emberek, akik érintkezhettek ezekkkel a madarakkal, még hordozhatják a vírust (Reuters Health, 2006. február 21.)

Oldal tetejére


Az idősek és a csontsűrűség vizsgálat

Az amerikai felmérések szerint annak ellenére, hogy a csontritkulással leginkább veszélyeztetettek az idős hölgyek, mégsem járnak rendszeresen ellenőriztetni a csontsűrűségüket, pedig a vizsgálat teljesen fájdalommentes és gyors. A 65-90 év közöttiek csupán 27%-a végeztette el a mérést évi rendszerességgel (magyar adatok nincsenek e tekintetben, de valószínűleg legalább ilyen rosszak). Az elvégzett szűrővizsgálat kimutatja a csontritkulás mértékét, és időben el lehet kezdeni a megfelelő kezelést. A csontritkulás miatti panaszok rendkívül fájdalmasak lehetnek (pl. gerinccsigolyák összeroppanása), sőt akár halállal is végződhetnek (combnyaktörés komplikációi). Ezért a nőknek 50 éves kor felett évente legalább egyszer ellenőriztetniük kell a csontjaik állapotát. (HealthDay News, 2006. február 20.)

Oldal tetejére


A nagy zaj daganatot okozhat

A legújabb vizsgálatok szerint a 80 dB feletti zajártalom jóindulatú daganata, ún. akusztikus neuróma kialakulását idézheti elő a fülben, melynek következtében a beteg hallása romlik, illetve gyakran panaszkodik fülzúgásra és egyensúlyzavarra. Különösen veszélyeztettek a gépeknél, építkezésen dolgozók, valamint a túl hangos zenének kitett személyek, akik lehetnek a rendszeresen diszkóba járó fiatalok, vagy éppen az ünnepelt könnyű zenei sztárok. Az ártalmak megfelelő védőeszközökkel (zajvédő a fülre), illetve a hangerő lecsavarásával teljesen megelőzhetőek.  (Reuters Health, 2006. február 16.)

Oldal tetejére


Veszélyes tizenéves csók

Az agyhártyagyulladás (meningitis) rendkívül súlyos állapot, és különösen gyermek és serdülőkorban könnyen végződik halállal. A kórt vírus és baktérium is okozhatja, melyből a bakteriális eredetű sokkal veszélyesebb a tapasztalatok szerint. A betegség közvetlen kontaktussal terjed. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy azok a serdülők, akik egyszerre több partnerkapcsolatot tartanak fenn, amiben elegendő csak a több személlyel való csókolózás, mintegy négyszeresére növelik annak kockázatát, hogy agyhártyagyulladást kapjanak. Ugyanakkor a vallásos nevelésben részesültek és a vallásukat gyakorló fiatalok között a kockázat rendkívül alacsony, nyilvánvalóan a monogám kapcsolatok révén. Ezenkívül, vagy emellett természetesen lehet még védőoltással is védekezni a betegség ellen. (HeatlthDay News, 2006. február 10.

Oldal tetejére


A játékszenvedély kezelése

A kóros játékszenvedély és függőség számos ember és család életét teszi tönkre. Az ilyen betegek általában elvesztik az állásukat, súlyos adóságba keverednek és reménytelenül tönkremegy családi életük mind anyagilag, mind pedig érzelmileg. A szakértők szerint a kezelés egyik módja a lelki támogatás, melyben különféle beszélgetésekben és kurzusokon, a betegeket igyekeznek pszichésen befolyásolni a játékszenvedély elhagyására. Ugyanakkor ezt gyógyszeresen elő lehet készíteni és segíteni, ugyanis azok a szerek, amelyeket a morfin származékok túladagolása esetén életmentőként alkalmazunk (ópiát antagonisták, pl. nalmefen), a játékszenvedélyben szenvedőknél csökkenti vagy teljesen kioltják az örömérzetet a játék során (Ugyanez működik alkoholistáknál, sőt dohányosoknál is.) Ennek az a magyarázata, hogy a függőség kialakulásáért és megtartásáért felelő agyi központban többek között morfin hatással rendelkező fehérjék (endogén ópiátok) szabályozzák a folyamatokat. Az ópiát antagonistákkal való kezelésnek, ha nem történik túladagolás, lényegében nincs jelentő mellékhatása vagy kockázata. (American Psychiatric Association, 2006. február 1.)

Oldal tetejére


2119 Pécel, Ráday u. 12., Magyarország
ESZO Híradó – egészségmegőrzéssel, a prevenció és gyógyítás területén végzett közérdekű tudományos kutatásokkal és a Hetednapi Adventista Egyház egészségügyi szolgálataival kapcsolatos híreket és információkat tartalmaz.
A lap bármely részének másolása nem kötődik a kiadó előzetes hozzájárulásához.
Észrevételeket, javaslatokat, híranyagokat az alábbi címre várunk: Hetednapi Adventista Egyház – ESZO, 2119 Pécel, Ráday u. 12.; e-mail cím: eszoinfo@adventista.hu
Az ESZO Híradó szerkesztői: Ősz-Farkas Ernő felelős szerkesztő; Dr. Gáspár Róbert – szakmai szerkesztő; Fenyvesi Eszter – szerkesztői munkatárs; Árvai Gergely – technikai munkatárs. Honlap: www.adventista.hu/eszo