ESZO Híradó
2006. február
 

A hazugság sokkal megerőltetőbb
Az alulbecsült alkohol
Zöldséggel és gyümölccsel a stroke ellen
A koffein csökkenti a szív vérellátását
Kevesebb kalóriával hosszabb élet
A nevetés valóban jó orvosság
A hálószobai tv és a szex
A rovarirtók és a tesztoszteron

 

A hazugság sokkal megerőltetőbb
 

A bűnüldöző szervek régóta használják az ún. poligráfos hazugságvizsgáló berendezést, melynek lényege, hogy a legtöbb embernél a hazugság gyorsabb szívverést, szaporább légzést és izzadást okoz. A módszer azonban nem százszázalékos, vannak olyan gyakorlott „hazudók”, akik képesek leplezni még ezeket az apró árulkodó jeleket is. De lehet, hogy számukra is vége a becsapásnak, mert kifejlesztettek egy olyan eljárást, mely a mágneses rezonanciás képalkotással (MRI) megmutatja az agyi területek aktivitását. Kimutatták, hogy a hazugság esetén egyes agyi területek aktiválódnak, és általában kétszer annyi idegsejtet veszünk igénybe a hazudáshoz, mint az igazmondáshoz. A rendszert még tovább tesztelik a végleges munkába állítás előtt, ugyanakkor ez a vizsgálat már is igazolta, hogy a hazugság kifejezetten terheli az agyműködést. (Reuters Health, 2006. január 31.)

Oldal tetejére


Az alulbecsült alkohol
 

Az alkohol szerepét mindezidáig jóval alulbecsülték a rák kialakulásában. A nagyivóknál lényegesen gyakoribbak a szájüregi, gége-, nyelőcső-, gyomor-, vastagbél-, máj- és emlőrákos elváltozások. Összefüggést találtak a hasnyálmirigy – és tüdőrákos megbetegedések és az alkoholfogyasztás között is. A szakemberek szerint az alkohol miatti rákos halálozás elsősorban Ázsiában, valamint Közép- és Kelet-Európában emelkedik vészes gyorsasággal. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2000-ben a fejlett országokban mintegy 185 000 ember halt meg az alkohol következtében, míg ugyanez a szám a fejlődő országokban 1 500 000 volt. Úgy vélik, hogy az alkoholfogyasztás visszaszorítása nagymértékben hozzájárulhat a rák megelőzéséhez. (Reuters Health, 2006. január 30.)

Oldal tetejére


Zöldséggel és gyümölccsel a stroke ellen
 

Az agyi érkatasztrófa (storke) megelőzésében óriási szerepe van a rendszeres vegetáriánus életvitelnek. Egy vizsgálat adatai szerint a napi legalább 400 g zöldség vagy gyümölcs elfogyasztása 26%-kal csökkenti a stroke kockázatát. Az eredmény mintegy 260 000 ember 13 évig tartó megfigyelése alapján született. Ez az étrend nemre és érre függetlenül nyújt védelmet. A statisztikák szerint jelenleg a fejlett országokban átlagosan csupán 240 g zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak naponta, de a gyerekek szintjén ez az arány még rosszabb. A szakemberek szerint mind a gyermekek, mind a felnőttek étrendjében radikális változásnak kell történnie ahhoz, hogy az agyi érkatasztrófa áldozatainak száma csökkenhessen. (Reuters Health, 2006. január 27.)

Oldal tetejére


A koffein csökkenti a szív vérellátását
 

Két csésze kávé jelentősen csökkenti a szív véráramlását, mégpedig fizikai terhelés során. Ez a hatás még kifejezettebb lehet magaslati körülmények között. A jelenségért a kávéban levő koffein tehető felelőssé. Egészséges szíven valószínűleg nem okoz különösebb veszélyt, de azoknál, aki koszorúér betegségben szenvednek, akár súlyos következményekkel is járhat. Ez is bizonyítja, hogy a kávéivás nem olyan veszélytelen szenvedély, mint ahogyan azt a reklámok sugallják. (Reuters Health, 2006. január 26.)

Oldal tetejére


Kevesebb kalóriával hosszabb élet
 

Úgy tűnik, hogy az elfogyasztott kalória és az öregedés összefüggésben állnak egymással. Azt már korábban kimutatták kísérleti állatokon, hogy azok az egyedek akik kevesebb kalóriához jutnak, tovább élnek és lassabban öregszenek, de most emberen is sikerült igazolni ezt a tényt. Kiderült, hogy alacsonyabb energiatartalmú ételeket fogyasztva (napi 1670 kalória) lassabban öregszik a szívizomzat. Ráadásul ezek az ételek tartalmazták a napi tápanyag, vitamin és nyomelem szükséglet 100 százalékát. A kutatást végző orvosok szerint sajnos nem valószínű, hogy sokan fogják ezt az étrendet követni, pedig egész biztosan meghosszabbítja az életet. (Reuters Health, 2006. január 20.)

Oldal tetejére


A nevetés valóban jó orvosság
 

Egy kisebb vizsgálat szerint ha végignevetünk egy humoros filmet az legalább olyan jót tesz a szívünknek, mintha futnánk a parkban. Természetesen nem kötelező filmen nevetni, bármilyen dolog, helyezet, mely nevetésre késztet, ugyanolyan hatással bír. Azt, hogy miként javítja a nevetés az egészségi állapotunkat, nem tudjuk biztosan. Feltételezik, hogy a nevetéskor csökken a stressz hormonok szintje, valamint emelkedik az erekben a nitrogén-monoxid szint, melynek eredményeképpen az erek tágulnak és csökken a szívre nehezedő teher. Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy a testmozgást néhány órányi kacagással kiválthatjuk, hiszen a szív edzettségének fenntartásában nélkülözhetetlen a fizikai aktivitás. Inkább azt mondhatjuk, hogy mozogjunk sokat és nevessünk még többet a szívünk egészségéért! (Reuters Health, 2006. január 20.)

Oldal tetejére


A hálószobai tv és a szex
 

Olasz szakemberek szerint a hálószobában lévő televízió miatt a házaspárok szexuális aktivitása közel felére csökkenthet.  50 év felett ez még nagyobb visszaesést jelenthet. Azt is kimutatták, hogy a szexuális vágyat leginkább az erőszakos témájú filmek, valamint a valóság show-k teszik tönkre. Így lehet, hogy az esetleg megkopott nemi együttlétek újraélesztését a tv eltávolításával kell kezdeni…(Reuters Health, 2006. január 16.)

Oldal tetejére


A rovarirtók és a tesztoszteron
 

A férfiak meddősége egyre nagyobb problémát jelent világszerte. Egy friss kutatás eredményei szerint ehhez hozzájárulhatnak egyes rovarirtó szerek is, melyek klórpirifosz nevű hatóanyagot tartalmaznak. A vizsgálatok szerint a klórpirifosz jelentősen csökkenti férfiakban a keringő tesztoszteron, azaz a férfihormon szintjét, ezáltal csökkentve a nemzőképességet is.  Ez a hatás csak fokozódik, ha a férfiak dohányoznak, hiszen a cigarettafüstben is vannak olyan anyagok, melyek kifejezetten rontják a hímivarsejtek életképességét. (Reuters Health, 2006. január 11.)

Oldal tetejére


2119 Pécel, Ráday u. 12., Magyarország
ESZO Híradó – egészségmegőrzéssel, a prevenció és gyógyítás területén végzett közérdekű tudományos kutatásokkal és a Hetednapi Adventista Egyház egészségügyi szolgálataival kapcsolatos híreket és információkat tartalmaz.
A lap bármely részének másolása nem kötődik a kiadó előzetes hozzájárulásához.
Észrevételeket, javaslatokat, híranyagokat az alábbi címre várunk: Hetednapi Adventista Egyház – ESZO, 2119 Pécel, Ráday u. 12.; e-mail cím: eszoinfo@adventista.hu
Az ESZO Híradó szerkesztői: Ősz-Farkas Ernő felelős szerkesztő; Dr. Gáspár Róbert – szakmai szerkesztő; Kiss Virág – szerkesztői munkatárs; Árvai Gergely – technikai munkatárs. Honlap: www.adventista.hu/eszo