ESZO Híradó
2006. január
 

Majdnem minden 10. serdülő depressziós
A dohányzás súlyosbítja a pikkelysömört
Ha vacsora után túl hamar lefekszel…
Az alkohol tönkreteszi a csontokat
Étcsokoládéval a szívbetegség ellen
Az éjszakai fények és a mellrák
A dízel kipufogógáz rontja az erek működését
A globális felmelegedés egészségügyi hatásai

 

Majdnem minden 10. serdülő depressziós
 

Az Egyesült Államokban most közzétett felmérés eredménye szerint a 12–17 éves korosztályba tartózók 9%-a átesett egy súlyos depressziós szakaszon az elmúlt esztendőben. Ez azt jelenti, hogy ezek a fiatalok legalább egy alkalommal több mint két hétig hangulati mélyponton voltak. Azt is kimutatták, hogy a depressziósok 20–25%-a alkoholt fogyaszt vagy dohányzik, vagy kábítószer-élvező. A szakemberek szerint mindez ébresztőként kell hasson, elsősorban a szülőkre, hogy foglalkozzanak gyermekük mentális egészségével is. Az elmúlt évben a depressziós gyerekeknek kevesebb, mint a fele kapott valamilyen segítséget a szülein keresztül. (Substance Abuse and Mental Health Services Administration, 2005. december 29.)

Oldal tetejére


A dohányzás súlyosbítja a pikkelysömört
 

A pikkelysömör (psoriasis) kellemetlen és makacs bőrbetegség, melynek kezelése és megelőzése még mindig nagy kihívást jelent. A legújabb kutatások szerint a dohányzás jelentősen felerősíti a pikkelysömör intenzitását, különösen a nőknél. Kimutatták, hogy a napi 1 doboz cigarettát elszívóknál átlagosan kétszer súlyosabb a betegség, mint akik csak fél dobozzal füstölnek. Feltételezik, hogy a dohányzás immunrendszert gyengítő hatása áll a jelenség hátterében. Ezek alapján minden pikkelysömörös beteg gyógyulása szempontjából alapvető jelentőséggel bír a dohányzásról való leszokás. (Reuters Health, 2005. december 28.)

Oldal tetejére


Ha vacsora után túl hamar lefekszel…
 

Japán kutatók szerint a vacsora utáni, 3 órán belüli lefekvés több mint hétszeresére növeli a reflux betegség (a gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe és felmarja) kockázatát. Ugyanakkor, ha valaki legalább 4 órát még ébren van, akkor ez a veszély nem fenyegeti. Mindez alátámasztja azt a régi megfigyelést, hogy a túl késői vacsora, vagy az esti evés utáni gyors ágyba bújás nem egészséges. (Reuters Health, 2005. december 27.)

Oldal tetejére


Az alkohol tönkreteszi a csontokat
 

Nagy mennyiségű alkohol rendszeres fogyasztása gátolja a csontok anyagcseréjét és elősegíti a csontállomány meggyengülését és a töréseket. A most közzétett eredmények szerint a csontot felépítő sejtek (osteoclastok) működése szenved károsodást az alkohol következtében, mely különösen érzékeny lehet serdülőkorban. Ráadásul a csontsérülések is lassabban gyógyulnak, ha valaki szeszes italt fogyaszt. Ezért a szakemberek figyelmeztetnek, hogy az ivás nemcsak a májat, de a csontot is károsítja. (Reuters Health, 2005. december 26.)

Oldal tetejére


Étcsokoládéval a szívbetegség ellen
 

Habár a csokoládét nem szokták az egészséges ételek közé sorolni, most mégis úgy tűnik, hogy megfelelő formában lehet jótékony hatása. Dohányzó férfiaknál kimutatták, hogy amennyiben naponta néhány kocka étcsokit (legalább 74% kakaótartalommal) elfogyasztanak, jelentősen javul az artériás keringésük, míg a fehér csokoládénak (4% kakaótartalom) nem volt ilyen hatása. A vizsgálatok szerint a napi 40 g fekete csokoládé önmagában elegendő antioxidánst tartalmaz az erek egészségének védelmére. Ha tehát csokit eszünk, akkor étcsokoládé legyen. (Reuters Health, 2005. december 20.)

Oldal tetejére


Az éjszakai fények és a mellrák
 

Korábban már megfigyelték, hogy azoknál a nőknél, akik éjszakai műszakban dolgoznak, gyakrabban alakul ki a mell daganatos betegsége. Most állatkísérleteken sikerült ennek az okát is bebizonyítani. Kiderült, hogy a hagyományos éjszakai megvilágítás jelentősen csökkenti a szervezetben a melatonin nevű hormon mennyiségét, amely többek között a jó alvást biztosítja, emellett pedig rendkívül erős antioxidáns hatással is rendelkezik. A vizsgálatban egerekben sikerült kimutatni ezt a hatást. Az eredmények tükrében mindenképpen csökkenteni kell az éjszaki munka mennyiségét, valamint olyan megvilágítás kidolgozását sürgetik, amely kevésbé gátolja a melatonin természetes éjszakai felszabadulását. (National Institute of Environmental Health Sciences, 2005. december 19.)

Oldal tetejére


A dízel kipufogógáz rontja az erek működését
 

Egy skót kutatócsoport szerint a dízelmotorok égéstermékei ártalmasak az erekre. A szakemberek azt vizsgálták, hogy a kerékpárosoknak hogyan változik meg a vérkeringése a dízel kipufogógázzal szennyezett környezetben. Kimutatták, hogy a szennyezett levegő hatására jelentősen csökkent a végtagok, elsősorban a karok vérellátása. Tekintettel arra, hogy a véráramlás csökkenése nagymértékben kedvez a véralvadásnak és az ennek következtében létrejövő érelzáródásnak, egyértelműen kijelenthető, hogy a kipufogógázzal szennyezett levegő oka lehet a gyakran halállal végződő keringési elégtelenségeknek. Mindezt alátámasztja az a tapasztalat, hogy a nagyvárosokban, azokban az időszakokban, amikor magasabb a légszennyezettség, megnő az infarktusos és agytrombózisos esetek száma. (Reuters Health, 2005. december 19.)

Oldal tetejére


A globális felmelegedés egészségügyi hatásai
 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közleménye szerint a globális felmelegedés alapvető hatással van az ember egészségére. Csak Európában a 2003-as év hőhullámai miatt mintegy 35 000-en vesztették életüket. Ezenkívül a felmelegedés következményeként egyre gyakoribbak a szalmonellafertőzések, mivel az élelmiszerek hűtése (különösen a majonéz tartalmú) sok esetben nem megoldott nagy hőség idején. A klímaváltozás fokozza az allergiás betegek számát, illetve az allergiás szezon hosszát megnyújtja, mivel a nagy melegben lényegesen több allergiát okozó anyag van a levegőben. A melegedés további káros befolyása a kullancs okozta agyvelőgyulladás gyakoriságának megnövekedése, valamint az eddig csak a melegebb, déli vidékekre jellemző malária egyre északabbra húzódása. A WHO szerint radikálisan csökkenteni kell a légkörben üvegházhatást okozó gázok kibocsátását a Kyotoban megkötött egyezmény értelmében, amelyet azonban a nagy szennyező országok, mint az Egyesült Államok, India és Kína nem tartanak be. (Reuters Health, 2005. december 5.)

Oldal tetejére


2119 Pécel, Ráday u. 12., Magyarország
ESZO Híradó – egészségmegőrzéssel, a prevenció és gyógyítás területén végzett közérdekű tudományos kutatásokkal és a Hetednapi Adventista Egyház egészségügyi szolgálataival kapcsolatos híreket és információkat tartalmaz.
A lap bármely részének másolása nem kötődik a kiadó előzetes hozzájárulásához.
Észrevételeket, javaslatokat, híranyagokat az alábbi címre várunk: Hetednapi Adventista Egyház – ESZO, 2119 Pécel, Ráday u. 12.; e-mail cím: eszoinfo@adventista.hu
Az ESZO Híradó szerkesztői: Ősz-Farkas Ernő felelős szerkesztő; Dr. Gáspár Róbert – szakmai szerkesztő; Kiss Virág – szerkesztői munkatárs; Árvai Gergely – technikai munkatárs. Honlap: www.adventista.hu/eszo